måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Redaktionen som sprängdes

Publicerad: 18 mars 2010, 14:00

Nu står det klart att den sista grundaren av Sveriges Radios grävprogram Kaliber lämnar - Sanna Klinghoffer. Hon riktar bitsk kritik mot Sveriges Radios ledning för att man inte har förstärkt resurserna. Men SR:s programdirektör Björn Löfdahl tillbakavisar kritiken.

Ämnen i artikeln:

KaliberSveriges RadioRadio

KB

Karl-Johan Byttner


Sanna Klinghoffer lämnar Kaliber. Foto: SR

Sveriges Radios uppmärksammade och prisbelönta grävredaktion Kaliber åker på ett rejält bakslag. Producenten Sanna Klinghoffer och tillika enda kvarvarande grundaren av programmet går över till SVT:s Uppdrag Granskning som redaktör. Enligt Föreningen grävande journalisters tidskrift Scoop var situationen ohållbar:
– Jag tycker precis samma som alla andra som tidigare har slutat. Vi har gått på knäna och hela tiden velat få till stånd en bredare diskussion med ledningen om vad Sveriges Radio egentligen vill med Kaliber. Men så har inte skett och därför väljer jag att sluta, säger Sanna Klinghoffer, producent på Kaliber.

Då Kaliber grundades för 6,5 år sedan skedde detta av Anna Jaktén, Kristina Hedberg och just Sanna Klinghoffer. Men nu finns alltså ingen av dessa kvar på Kalibers redaktion. Anna Jaktén är tjänstledig och arbetar på JMG. Kristina Hedberg har gått till Uppdrag Granskning. Även Sanna Klinghoffer gör över till Uppdrag Granskning:
– Från början var vi glada om någon ens visste vad Kaliber var, men sedan dess har vi haft stora framgångar och blivit ett känt begrepp i grävsammanhang. Jag har i flera år tänkt att något ska hända och att vi ska få igång en konstruktiv diskussion med SR:s ledning, men till slut blev situationen ohållbar, säger hon.

Grävjobb tar ofta lång tid och då håller det inte att ha en redaktion på tre medarbetare. Visserligen har man även haft en del frilansare att tillgå, men enligt Sanna Klinghoffer har budgeten aldrig varit tillräckligt stor för att man ska kunna anlita riktigt erfarna och självgående sådana, det vill säga frilansare som kombinerar ett riktigt bra grävande med goda kunskaper kring att göra radio:
– Det hade varit större vinst att bygga upp sådan kompetens på redaktionen och sedan anlita en mindre mängd frilansare, säger Sanna Klinghoffer.

Hon menar att hon har blivit smått desillusionerad på kuppen och att det ska bli riktigt kul att få komma till en organisation som har rätt verktyg och är anpassad för det man gör:
– Jag älskar dem jag har jobbat med på Kaliber, men det ska bli befriande att ha möten där fler än tre är närvarande, säger Sanna Klinghoffer.

Hon upplever att hon ändå haft en bra dialog med Sveriges Radions kanalchef Nina Glans. Problemet är bara att det inte är Nina Glans uppgift att besluta om fler tjänster:
– Man kan diskutera om en mindre redaktion med en väl tilltagen budget för frilansare är rätt sätt att jobba. Jag delar Sanna Klinghoffers uppfattning om att det är en slitsam arbetsmetod. Man måste också komma ihåg att det är ett tungt jobb att vara grävande journalist, säger Nina Glans.

Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl beklagar att Sanna Klinghoffer har valt att sluta, men menar att SR har en plan för hur grävandet ska kunna utvecklas. Grävandet ska baseras på tre ben: Ekot, Kaliber och ett reporternätverk där SR använder gemensamma resurser:
– Vi har en klar vision och har också varit tydliga med inriktningen. Så jag räknar med att vi ska få se en ännu bättre struktur på grävandet framöver, säger han.

Sanna har ju till och med suttit kräksjuk hemma med reportrar i luren för att ingen har kunnat ta över?
– Det är trist att det uppstår sådana situationer. Men om man är ett förhållandevis litet gäng som gör ett stort och viktigt jobb kan man hamna i en sådan situation, säger Björn Löfdahl.

Han hävdar också att man precis har avslutat en nyhetsutredning där just grävfrågan är en bland många andra:
– Det är bara att gratulera om det sker en förändring. Men nyhetsutredningen har ju kommit fram till det vi hela tiden har sagt. Och sex är år lång tid för att vänta på en förändring säger Sanna Klinghoffer.

Ska du bli en ny Janne Josefsson på Uppdrag Granskning?
– Jag ska först och främst vara redaktör, men det är klart att det skulle vara kul att vara reporter någon gång, säger Sanna Klinghoffer.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev