Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Så omfattande var Welanders försvarsuppdrag

Publicerad: 22 oktober 2008, 14:55

Welanders arbete åt Försvarsmakten är mycket större än han redovisat för Sveriges Radio. Två av hans filmer ligger ute på försvarets sajt och han har i år gjort ett stort antal reportage. Nu kräver han att få återta sin uppsägning, men radioledningen tvärvägrar.


Peter Welander. Foto: Johan Ljungström/SR

Förhandlingarna om formerna för Welanders ”skiljande från radion” pågår fortfarande. Frågan har lyfts till högsta nivå och personaldirektör Jaël Waern:
– Jag har inga kommentarer i enskilda personalärenden.

Journalistklubbens ordförande Ola Gäverth bistår Peter Welander i förhandlingarna med radioledningen:
– Det var en provocerad uppsägning och vi anser därför att den inte gäller. Vi vill förhandla fram en annan lösning. Hur den kan se ut vill jag inte gå in på under pågående förhandling.

Men enligt Resumés källor ser ledningen för SR ingen anledning att förhandla alls eller att återkalla den uppsägning som båda parter undertecknat för att sedan sparka Welander. Andra källor uppger att han inte medgivit den fulla omfattningen av sitt uppdrag åt försvaret.

Flera källor inom försvaret uppger för Resumé att Peter Welanders arbete varit betydligt större än han medgivit för sina arbetsgivare på radion. Han har gjort ett stort antal intervjuer, reportage och filmer, varav två nu rullar på försvarets sajt www.mil.se.

Vid intervjuuppdrag har han besökt förband utan att söka de nödvändiga fototillstånden och därför råkat i konflikt med förbandspersonal. Han har då hävdat att han jobbar åt Bikupan och inte behöver följa förbandens rutiner för presstjänst.

Läs med om Welander-affären i veckans nummer av Resumés papperstidning.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.