Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

SBS Discovery lägger ner stationer

Publicerad: 19 december 2013, 09:22

Staffan Rosell

Foto: Pressbild

SBS Discovery ser över sina kostnader. Nu återlämnas licenserna för Radio 107.5 i Stockholm och Rockklassiker 107.8 i Göteborg till Myndigheten för Radio och TV.


Ämnen i artikeln:

SBS DiscoveryStaffan RosellSBS RadioSBS Discovery Radio

SBS Discovery Radio, ägare till radionätverken Mix Megapol och Rockklassiker samarbetspartner till NRJ i Sverige, lämnar tillbaka två radiolicenser; Radio 107.5 i Stockholm och Rockklassiker 107.8 i Göteborg.

Man avvecklar stationerna för att minska koncessionskostnader och frigöra resurser för att kunna förstärka sina digitala satsningar som Radio Play.

– De höga koncessionsavgifterna till staten är det enskilt största hindret för en väl fungerande radiomarknad i Sverige. Vi är det enda land i Norden som har kvar dessa höga licensnivåer. Finland har inga licensavgifter, Danmark har avskaffat dem och i Norge har de sänkts kraftigt i och med transformeringen mot DAB, säger Staffan Rosell vd för SBS Discovery Radio i ett pressmeddelande och fortsätter:  

– Vi sitter fortfarande med uppindexerade avgiftsnivåer som etablerades 1993 – alltså före internetexplosionen. Mediavärlden har utvecklats enormt sedan dess men dessvärre står politikerna på samma fläck i avgiftsfrågan vilket varken gynnar radiomediets utveckling eller mångfalden

Radio 107.5 i Stockholm och Rockklassiker 107.8 i Göteborg kommer genomföra sändningar fram till midnatt på nyårsafton. Därefter blir det tyst i etern, men sändningar kommer i fortsättningen finnas tillgängliga på Radio Play.  

– Det har varit två tuffa år för radiomarknaden, där den totala omsättningen minskat. Vi tvingas därför se över vår kostnadsstruktur. Trots det är Sverige den största kommersiella radiomarknaden i Norden. På den marknaden har SBS Discovery Radio en ledande position, men nivåerna som licensavgifterna ligger på idag gör det svårt att driva ett bolag ambitiöst och professionellt och samtidigt ha en hälsosam lönsamhet.   Jag kan bara beklaga att det drabbar de här två radiostationerna och inte minst deras lyssnare, säger Staffan Rosell i en avslutande kommentar.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.