tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

”Senaste dygnet har jag fått ett mejl i minuten”

Publicerad: 23 juli 2014, 12:45

Athena Farrokhzad

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Athena Farrokhzads har väckt starkare reaktioner än någon annan sommarpratare. Programmet anklagas för att förespråka politiskt våld, men själv anser poeten att hon uppmanade till kollektiv kamp mot förtryck. Hon passar också på att ge en känga till Gunnar Axén (m) som slängde ut sin teve under programmet.

Ämnen i artikeln:

Athena FarrokhzadGunnar AxénSommar i P1Sveriges Radio

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Under en intervju med Sverges Radio tidigare i somras lovade Athena Farrokhzad att kompensera för den opartiskhet som hon anser att Sveriges Radio har producerat. I måndagens program pratade poeten om den strukturella rasismen i Sverige och drog bland annat paralleller mellan Sverigedemokraterna och Anders Behring Breivik.

Hennes sommarprat väckte starka reaktioner på sociala medier, både bland politiker och övriga lyssnare. I skrivande stund 16 anmälningar mot programmet kommit in till Granskningsnämnden.

– Min utgångspunkt var att använda en bred medial plattform för att säga akuta saker om vår politiska samtid. Eftersom aktivister inte ofta pratar till en miljon människor deltog jag som en representant för de antirasistiska, antifascistiska, socialistiska, queera och feministiska rörelser jag ingår i. Min utgångspunkt var också viljan att visa hur poesin kan vara användbar i våra liv, säger Athena Farrokhzad till Resumé.

Hade du väntat dig den typen av reaktioner som du fått?
– Det senaste dygnet har jag fått ett mejl i minuten, från människor över hela landet som kämpar eller vill kämpa för att bygga en värld på andra premisser än kapitalismens, patriarkatets och rasismens, som är sörjande och ursinniga. Må de härskande klasserna darra inför detta.

Bland de som reagerade starkt återfinns Moderaternas Gunnar Axén .På Twitter berättade politikern hur han slängt ut teven. I flera intervjuer kritiserade han public service för att vara vänstervridet.   Gunnar Axén ansåg att Athena Farrokhzad uppmanade till lagbrott genom att be andra att ingå skenäktenskap för att ge människor uppehållstillstånd, gömma flyktingar och att störta nationalstaten. Han hävdade också att har Athena Farrokhzad uppmanat till mord på kungahuset och nackskott på borgare genom att spela en cover av Ebba Gröns "beväpna er".

– Gunnar Axén behöver inte köra de tillgångar han förvärvat genom att stjäla från arbetarklassen till soptippen, vi kan komma och befria honom från dem.

Anser du själv att ditt sommarprat uppmanade till politiskt våld?
– Mitt sommarprogram uppmanar till kollektiv kamp mot förtryck och exploatering, det vill säga att krossa de samhällsstrukturer som utsätter människor för våld. Det uppmanar också till att läsa poesi.

En annan kritisk röst var historikern Maja Hagerman som hävdade att Athena Farrokhzad använt sig av felaktig historieskrivning kring den svenska rasismen:

"Farrokhzad hävdar att rasbiologiska instituet utförde experiment i syfte att eliminera människor. Får man påstå vad som helst?"

"Har grävt i institutets arkiv i två år nu, hittat mycket skamligt, men inget om det.", skrev Maja Hagerman på Twitter i samband med programmet.  

– Att rasbiologi hänger ihop med ett eliminerande av ickeönskvärda element från samhällskroppen är inte ett kontroversiellt påstående, säger Athena Farrokhzad till Resumé.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev