Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Serverkrasch på SR 18 000 filer borta

Publicerad: 23 september 2008, 08:01

18 000 filer är försvunna för gott ur Sveriges Radios ljudarkiv. 62 000 filer har återskapats efter arkivkraschen förra månaden. – Vårt arkivråd ska besluta hur de filer vi är skyldiga att lagra ska återskapas, säger informationsdirektör Mikael Nilsson.


Sveriges Radio har blivit av med 18 000 filer. Foto: Andreas Elgstrand.

Det arkiv som kraschade är inte Sveriges Radios stora programarkiv, utan ett ljudlager med de senaste årens produktion. Programmen var inte överförda från detta mellanlager till det radioarkivet:
– Det kan man tycka var synd, säger Mikael Nilsson. Men jag vet inte varför det inte skett. Sveriges Radios Förvaltningsbolag, SRF, har uppdraget att digitalisera hela radions produktion.

När arkivsystemet kraschade försvann först hela produktionen i P1, P2 och P3 för åren 2005 – 2007, sammanlagt 80 000 filer. Filerna fanns kvar, men metadata försvann, bland annat pekaren som talade om var en viss fil fanns. Det är som att ha ett lager med 80 000 konservburkar, utan etikett.

62 000 av filerna har nu kunnat hittas, men 18 000 av dem är oåterkallerligen borta:
– Vi vet åtminstone exakt vilka filer som är borta, säger Mikael Nilsson. Vissa är vi skyldiga att lagra, vissa skulle ändå inte ha sparats i radioarkivet.
– Direktionen beslöt förra veckan ge radions arkivråd i uppdrag att bestämma hur filerna ska återvinnas. Det kan ske ur personliga producentarkiv eller genom att hämta dem hos Statens arkiv för ljud och bild. De lagrar i 160 kb/s, vilket motsvarar god mp3-kvalitet.

Mycket jobb och pengar krävs för att återställa de borttappade filerna.
– Jag vet inte vad det kostar, säger Mikael Nilsson. Vi tittar också på vilket ansvar leverantören av arkivsystemet har.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.