Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Skräpundersökning blev Ekots toppnyhet

Publicerad: 20 augusti 2008, 14:44

Ekot toppade onsdagen med en undermålig undersökning om lärares bristande kunskaper. Avsändare var Forum för levande historia och bortfallet 50 procent:
– Oj, säger Ekochefen Staffan Sillén. Vi borde ha redovisat det stora bortfallet.


Den statliga myndigheten Forum för levande historias postenkät till 10 000 lärare blev statsradions toppnyhet hela morgonen. Lärarkåren utmålades som okunnig om förintelsen. ”Bara två av 5 081 lärare svarade rätt på alla frågor”, läste Ekot direkt ur Forum för levande historias pressmeddelande.

I pressmeddelandet sägs inte ett ord om det katastrofala bortfallet. Men den som läser undersökningen finner att bortfallet är 49,5 procent, en siffra som normalt leder till att undersökningen kasseras.
– 50 procents bortfall, då är det ingen undersökning, säger Alf Sjöström på Novus.
– Det är inte bra, säger Niklas Källebring på Synnovate, 65 – 70 procent svar bör man ha även om svarsfrekvensen på postenkäter gått ner på senare år.

På Forum för levande historia försvarar pressekretare Johan Perwe undersökningen:
– Vi anser att den är vetenskapligt acceptabel. SCB har metoder för att kompensera för bortfallet.

Ekochefen Staffan Sillén säger att Ekot har höga krav på opinionsundersökningar:
– Vi kräver att undersökningar ska omfatta minst 1 000 personer och vi ska vara restriktiva med att lyfta fram enskilda sakfrågor.
– Jag har inte sett undersökningen, det var vår skolreporter som gjorde inslaget. Oj, var det 50 procents bortfall, det borde vi ha redovisat.

Professor Anders Lange som gjort undersökningen för Forum för levande historia är själv kritisk:
– Det är inte bra. I möjligaste mån kompenserar SCB för bortfallet. Men postenkäter är billigast, det är 14 gånger dyrare att skicka ut intervjuare och telefonintervjuer är ännu sämre.
– Min erfarenhet är att journalister oftast läser ur pressmeddelanden och där kommer inte de komplicerade tekniska frågorna fram.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.