Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

SR-chef tar tillbaka att ”Soran vill mörda sverigedemokrater”

Publicerad: 12 februari 2014, 11:45

Soran Ismail får inte prata i SR förrän efter valet.

Foto: SR.

SR-chefen Lotta Mossberg går i ett pressmeddelande ut och ber om ursäkt för att hon i media sagt att Soran Ismail ”har sagt att han vill mörda Sverigedemokraterna” och att ”Soran propagerar mot Sverigedemokraterna”. – De uttalandena av mig är olyckliga, felaktiga och jag vill verkligen be om ursäkt för dessa formuleringar, avslutar Lotta Mossberg.


Ämnen i artikeln:

MorgonpassetSoran Ismail

SR-kontrakterade Morgonpasset-profilen Soran Ismail får från och med den 25 februari inte medverka i sändningarna fram till valet eftersom han så tydligt tar ställning mot SD.

Det har beskrivits som en karantän.

– Det var inte så mycket till val i mitt fall. Från och med den 25  februari till att valet är över får jag inte höras, säger Soran Ismail i podden TSKNAS.

Men SR:s version är en annan. SR hävdar i samma pressmeddelande som Lotta Mossberg ber om ursäkt att Soran Ismail inte är avstängd.

– Soran är inte avstängd från Sveriges Radio som uttyckts i tidningsartiklar. Han har själv valt att fortsätta som debattör under valrörelsen och då avstå programledaruppdrag, säger Lotta Mossberg.

I sociala medier är kritiken hård mot SR.

”Jag är så otroligt trött på SR:s ängslighet. Det är så provocerande. Alltid fel beslut taget av en som inte förstår hur rasism känns”, twittrar bland annat Aftonbladets debattchef Ehsan Fadakar.

Enligt SR finns det inga andra programledare som i nuläget strider mot riktlinjerna.

Resumé har sökt Soran Ismail.

Sveriges Radios riktlinjer
Sveriges Radio anställda och uppdragstagare har att förhålla sig till regeln om opartiskhet i sändning. För att betona vikten opartiskhet och saklighet har Sveriges Radio inför valen utfärdat riktlinjer för anställda och uppdragstagare att även utanför sändning tänka på detta. Det innebär att om man är aktiv i partipolitiken eller om man på annat sätt tagit ställning i en valfråga så ska man inte höras i radio eller på annat sätt påverka innehållet i sändningarna.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

MorgonpassetSoran Ismail

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.