Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

SR-direktörer: Radio i mobilen är det som gäller

Publicerad: 24 oktober 2013, 10:41

Foto: Pressbild.

Programdirektörerna vid Sveriges Radio, SR, Björn Löfdahl, Cecilia Bodström och Martin Jönsson sätter mobilen i första rummet i SR:s nya digitala strategi. Om så blir fallet kan det bli så att DAB-projektet skrotas.


Ämnen i artikeln:

DABCecilia BodströmBjörn LöfdahlMartin Jönsson

Sveriges Radio övergår till en responsiv sajt – allt för att erbjuda  bästa möjliga användarupplevelse oavsett vilken skärm som används.

Tanken  är framförallt att göra radioutbudet mer tillgängligt i mobilen, enligt  programdirektörerna. Det framgår av deras debattartikel i Expressen  idag.

Trion är övertygad om att mobilen är radions viktigaste digitala plattform.
Programdirektörerna  listar fyra digitala prioriteringar. Den ena gäller lyssningen  – nya  utseendet på sajten sätter lyssnande i ännu tydligare fokus.

Socialt – det blir enklare att dela innehållet i sociala medier.

Struktur  – innehållet ska vara sökbart och ha en tydlig struktur – Sveriges  Radio har mer än 500 programsidor, 360 poddsidor och 25 lokala kanaler.

Mobilt.  Så här skriver trion om just det området.
”Vi  sätter mobilen först i vår digitala strategi. Den är på många sätt en  perfekt radioapparat, för både nyheter och programlyssnande.”

Programdirektörerna  berättar också att man har utvecklat den nya sajten med utgångspunkt  från just den mobila skärmen….”både för nyhetsutbud och övriga program.”

Sveriges  Radio når 1,4 miljoner individer digitalt varje vecka – mobilt 568 000  personer. Programdirektörerna konstaterar visserligen att det ligger  långt ifrån de fem miljoner som använder FM-bandet, men ser en tydlig  trend med hur ”snabbt mobillyssningen växer och hur mobiltelefonen i  allt högre grad håller på att bli ett nav för konsumtion av både nyheter  och programinnehåll.”

DAB får det svårt framöver om det verkligen blir mobilen som gäller för SR i framtiden.

I  en faktaspäckad artikel hos Digitalradio Sverige FM rubricerad ”Radio i  mobilen tar död på DAB” framgår bland annat att ”Det finns inga  mobiltelefoner med inbyggd DAB-mottagare på marknaden ens i de mest  etablerade DAB-länderna som Danmark och Storbritannien. Skälet är ett en  DAB-mottagare i en mobil drar 8-9 ggr mer energi än en FM-mottagare.”

Det tas också upp att mobilantennerna inte klarar DAB.

Digitalradio Sverige FM är ett ideellt forum för fakta och debatt om framtidens radio samt valet av teknik.

DAB är en teknik för digitalradio – den har tre världsstandarder.

SR är den enda aktören som sänder DAB-sändningar sedan 2002.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.