Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag09.04.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio

SR försvarar satir mot Teodorescu

Publicerad: 9 Mars 2015, 07:37

Alice Teodorescu.

Foto: Pressbild/GP.

Sveriges Radio svarar på kritiken mot Tankesmedjan, Nils Horner kan ha mördats av misstag och Expressens sajt hackades och pryddes av IS-budskap. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


SR försvarar satir mot Teodorescu
Fredagens SR-program "Veckans boss", som det här avsnittet handlade om den nya politiska redaktören Alice Teodorescu, mötte stark kritik. Programmet görs av P3:s Tankesmedjan. I helgen skrevs en ledare på Hela Helsingland som kallar programmet en rasifieringsattack mot Alice Teodorescu. Nu svarar Anne Sseruwagi, ansvarig utgivare för Tankesmedjan i P3 på kritiken.

"Alice Teodorescu är ett självklart aktuellt val till Veckans Boss utifrån hennes opinionsbildande makt (...) En del av innehållet kan uppfattas som sårande, det är ibland ofrånkomligt när det gäller satir och humor som människor har så individuella uppfattningar om. Utan det överdrivna blir det sällan träffande, skriver hon i ett inlägg på Sveriges Radio och fortsätter:

"Det måste vara möjligt att göra bitande satir även om oss invandrade svenskar - både kvinnor och män - som nått maktpositioner, driva med de klassresor vi gjort, de bakgrunder och åsikter vi har. Framförallt om karriären ifråga går ut på att vara opinionsbildare".

Uppgifter: Horner mördades av misstag
Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner sköts till döds på öppen gata i Kabul för ett år sedan. Ännu har ingen gripits för mordet. Nu uppger källor till Expressen att Nils Horner inte var den egentliga måltavlan.
– De följde Nils Horner medan ledningen tog beslut om mordet. De förstod inte att det var fel person, uppger en källa inom talibanrörelsen för Expressen.

Expressensajt hackades – pryddes av IS-budskap
Natten till söndagen hackades Expressens undersajt Mitt kök. Förstasidan byttes ut mot en symbol som terrororganisationen Islamiska staten (IS) använder i sin flagga. Dessutom spelades den "nationalsång" som IS använt i sina videor. Expressen stänge av säkerhetsskäl ner sina bloggar och polisanmälde händelsen. En liknande hackning skedde på Västerås flygplats sajt under lördagen. Strax efter klockan 9 på söndagen hade Expressen återställt sajten Mitt kök. Det skriver DN.

Byter kön för högre lön – igen
2013 gick fackförbundet Kommunal ut med en uppmärksammad kampanj för att kasta ljus på löneskillnaderna mellan könen. Då klädde förbundsordföranden Anneli Nordström ut sig till man – i år tar hon steget längre och klär ut 12 av förbundets ordföranden till män. Bakgrunden är att män fortfarande tjänar i snitt 4500 kronor mer än kvinnor i månaden och tilltaget görs inför nästa års förhandlingar om kollektivavtal, skriver Aftonbladet.

Södermanlands nyheter bombhotat – pojke erkänner
På lördagskvällen drabbades redaktionen för Södermanlands nyheter i Nyköping för ett bombhot som mejlats till tidningen. Polisen spärrade av byggnaden, vilken hävdes tidigt på söndagsmorgonen, enligt sn.se. En pojke har nu erkänt att det var han som skickade mejlet, skriver TT.

Manliga ministrar får mest medieplats
De manliga ministrarna får flest omnämningar i media, enligt en färsk undersökning som SvD låtit Retriever genomföra. Männen får 60,1 procent utrymme, medan de kvinnliga politikernas siffra ligger på 39,9 procent. När en liknande undersökning gjordes i fjol, med en moderat regering, upptog männen 77 procent av det totala utrymmet.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.