Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

SR Gotland får kritik av GRN

Publicerad: 22 december 2008, 11:38

Granskningsnämnden för radio och tv har fällt ett inslag från SR som handlade om upphovsrättsintrång och Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Enligt GRN borde förbundet ha fått kommentera kritiken som riktades mot dem.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Den 2 september i år sände Sveriges Radio P4 Gotland inslag i ”Gotlandsnytt” och ”Eter” som handlade om hur olika texter bland annat lagts ut på Sverigedemokraternas ungdomsförbunds hemsida utan lov. Nu fälls inslaget av Granskningsnämnden för radio och tv.

Enligt anmälaren borde någon representant för Sverigedemokraterna eller partiets ungdomsförbund fått bemöta anklagelserna om upphovsrättsintrång. Det håller GRN med om. Enligt nämnden strider inslaget mot bestämmelsen om opartiskhet.

SR, som inte anser att programmet strider mot kravet på opartiskhet och saklighet, skriver i ett yttrande att de handlade om att belysa frågan ur en principiell synvinkel.
”I de fall när ostridiga fakta lämnas kan det, enligt Sveriges Radios uppfattning, inte alltid krävas att en omtalad part måste bemöta ett påstående. Sakligheten tar i sådana fall över kravet på opartiskhet. De sakuppgifter som lämnades i inslagen var korrekta. Enligt programföretagets mening var dessa uppgifter inte av den karaktären att det krävdes något bemötande.”

Enligt GRN strider inslaget i SR inte mot kravet på saklighet. Däremot anser nämnden att anklagelserna om att Sverigedemokraternas ungdomsförbund gjort sig skyldiga till upphovsrättsintrång är kritik av så allvarlig karaktär att den borde ha fått bemötas.

Linda Fagerlind

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.