Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

SR ökar privatradion tappar

Publicerad: 6 november 2009, 10:01

Sveriges radio ökar och privatradion tappar i den senaste radiomätningen. Främst är det P4 och P1 som lockar nya lyssnare. Det visar TNS Sifos fjärde radiomätning 2009.


Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioTNS Sifo

Även om det totala radiolyssnandet minskat mellan TNS Sifos tredje och fjärde rapport under året ökar Sveriges radios andel.

SR ökar sin lyssnarandel i minuter från 93 till 94, men det totala radiolyssnandet minskar från 147 till 144 minuter.

Generellt är också privatradion förlorare i mätningen. Mix Megapol tappar 0,9 procent av lyssnarna, Rix FM 0,3 och Lugna favoriter 0,5. Bara NRJ visar en svag ökning med 0,1 procent av de stora radionätverken.

MTG radio tappar totalt 1,1 procent och SBS radio 1,5 procent i mätningen.

– Det finns säsongsvariationer i mätningarna, och det vi kallar Sifo 4 brukar vara den svagaste under året. Men det här visar också att radio totalt sett har en nedåtgående trend i lyssnande, och den drabbar även Sveriges radio, säger Christer Modig, programdirektör på MTG radio.

– Men vi har också en viss nedåtgående trend för privatradion. I många städer finns bara Rix FM och Mix Megapol som riktar sig till samma målgrupp, och vi måste få en större mångfald inom radion, säger Christer Modig.

Vinnaren är främst P4 som ökar lyssnandet med 0,6 procent och P1 som ökar 0,5 procent.

SR ökar också sin räckvidd från 48,7 till 49,2, medan privatradions sjunker från 33,3 till 31,5.

Tappet hos privatradion motsvaras inte av ökat webradiolyssnande, som sjunker med en procentenhet sedan förra mätningen till 3,8 procent.

Webradiolyssnandet är störst i åldersgruppen 20-34 år där 6,9 procent lyssnar via webben ett genomsnittligt dygn, och 23,3 procent gör det en genomsnittlig vecka.

För MTG radio spelar SRU-affären där SBS tog över nio stationer en stor roll för totala lyssnandet. Men efter att stationerna skiftat ägare har alltså SBS inte ökat lyssnandet i motsvarande grad.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioTNS Sifo

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.