torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

SR ratar Leijonborg

Publicerad: 11 mars 2010, 14:43

Lars Leijonborg är avförd som kandidat till ordförandejobbet i Sveriges Radio. Hans namn utlöste hård strid i styrelsen, uppger Resumés källor. I morgon gör styrelsen ett nytt försök att enas.

Ämnen i artikeln:

Lars Leijonborg

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


Lars Leijonborg är avförd som SR-ordförande.

Regeringen vill avpolitisera statens medieföretag och överlät därför vid årsskiftet till Sveriges Radios förvaltningsstiftelse att utse SR-ordförande efter Ove Joanson som vill avgå vid stämman den 26 mars.
Men den pensionerade folkpartisten Jan-Erik Wikström lanserade sin avgångne partiledare Lars Leijonborg och argumenterade för att politiker inte ska diskrimineras vid utnämningen av höga poster.

Moderaternas man i styrelsen, Gunnar Hökmark, lanserade opolitiska kandidater och tog hård strid mot sin alliansbroder Wikström. Hökmark vill helst också byta ut förre vice statsministern Lars Engqvist (S) som är ordförande för SVT.

Då kohandlade Wikström med socialdemokraternas man i styrelsen, den pensionerade riksdagsmannen Åke Gustafsson, som stöttade Leijonborg i utbyte mot att Engqvist får stanna.

Det var de pensionerade politikernas oheliga allians för politikers rätt att styra statens medieföretag mot Gunnar Hökmark, som enligt Resumés källor fick ta emot i styrelsesammanhang ovanligt hårda ord.
Men Gunnar Hökmark stod pall och vann striden. Lars Leijonborg är definitivt avförd som ordförandekandidat. Tidigast i morgon väntas styrelsen tillkännage om de kan enas kring ett namn.

Förvaltningsstiftelsens hemlighetsmakeri har väckt viss förvåning med tanke på att de ska utse styrelser för medieföretagen som kallar sig public service. Public betyder allmän, men ingen av ledamöterna uttalar sig för allmänhetens representanter i form av medierna. Service betyder tjänst, men förvaltningsstiftelsen har inte ens ett telefonnummer. Däremot går det bra att skriva brev till en postadress i Stockholm.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev