Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

SR:s Symfoniorkester fick Grammy

Publicerad: 9 februari 2009, 12:25

Vid årets Grammy- gala som ägde rum i Los Angeles natten till idag vann Sveriges Radios symfoniorkester en Grammy tillsammans med Hilary Hahn och Esa-Pekka Salonen för Bästa instrumentala soloframträdande med orkester.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Hillary Hahn. Foto: Stina Gullander

– Det är oerhört inspirerande och glädjande för oss att få vara delaktig i en Grammy. Vi har varit nominerade sex gånger under de senaste åren, så det var kul att äntligen få en vinst, säger Michael Tydén, Berwaldhallens chef i en kommentar.

Grammy Award har sedan 1959 utdelas av Recording Academy för framstående prestationer inom musikbranschen. Priset delas ut varje år i februari månad och betraktas som musikens motsvarighet till filmvärldens Oscar- utmärkelse. Ett flertal svenskar var nominerade, bland dem Robyn, med den kanske tyngsta nomineringen i kategorin för årets bästa electronica/dansalbum för sin senaste, självbetitlade skiva. Robyn kammade dock noll och fick se sig slagen av Daft Punk som segrade med plattan Alive 2007.

I den största kategorin Årets låt gick priset till den brittiska gruppen Coldplay för låten ”Viva la Vida”.

Övriga nominerade svenskar var Björn och Benny för Abba- låtarna i filmen Mamma Mia samt Ann-Sofie von Otter i den klassiska genren för sin skiva Terezin. Samtliga fick dock lämna galan utan något pris.

Tero Marjamäki

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.