Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

SR stoppade intervju som kritiserade ledningen

Publicerad: 17 februari 2014, 14:56

Lena Halldenius är professor i mänskliga rättigheter vid Historiska institutionen i Lund. Hon skulle medverka 1 P1 Morgon för att ge en ”filosofisk” bakgrund till debatten om SR:s riktlinjer för opartiskhet. Hon stoppades efter att hon gjort klart att hon tycker att ledningen har agerat fegt och principlöst.


– Ja, det blir ironiskt, kan man väl säga, säger Lena Halldenius till DN.

Bakgrunden  är att Lena Halldenius blev uppringd av en reporter på P1 Morgon som  ville ha med henne i ett studiosamtal om kravet på opartiskhet i Sveriges  Radio.

Tanken var att professorn skulle ge en filosofisk bakgrund.
–  Men jag var också tydlig med att jag är kritisk mot Sveriges Radios  hållning i den här frågan, att opartiskhetskravet används för att slippa  ta ställning och ducka för viktiga frågor. Det är fegt och principlöst,  säger Lena Halldenius till DN.

DN uppger att reportern att producenten senare gav besked om att hon inte kunde vara med.

–  De sade att jag inte längre kunde medverka i programmet, eftersom  Sveriges Radio inte skulle ha en chans att försvara sig mot kritiken.  Jag tycker kanske att det kunde ha räckt med att programledaren var  anställd av Sveriges Radio och att programmet sändes i SR, säger Lena  Halldenius till DN.

Klas Wolf-Watz, chef för P1 Morgon, hänvisar till nyhetsvärderingsfrågor.

–  Vi ville ta det hela vidare. Men när vi hade talat med Lena Halldenius  var vår slutsats att det i stället skulle bli en debatt om det som hon  ser som Sveriges Radios tolkning av opartiskhet. Och den debatten har  redan förts, säger Klas Wolf-Watz till DN.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.