Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Storbråk på Ekot

Publicerad: 18 november 2011, 15:14

Sveriges Radio.

Foto: Andreas Elgstrand.

Striden mellan Sveriges Radios krönikör Johannes Ekman och Ekoledningen trappas upp. Ekman vägrar ändra i en krönika och kallar ingreppet censur, Ekoledningen sätter in andra krönikörer i hans ställe.


Ämnen i artikeln:

Ekot

Johannes Ekman tillhör kulturredaktionen, men har i 19 år haft uppdraget att varje söndag göra en krönika för lunchekot. Men för några veckor sedan vägrade producenten Jon Sigtryggsson sända hans krönika.

– Den handlar om att de svenska urskogarna riskerar att försvinna inom 20 år och byggde bland annat på en helsidesartikel i DN där skogsforskare uttrycker sin oro, förklarar Johannes Ekman.

– Den ängsliga och okunniga producenten hävdade att krönikan var partisk och jämförde den med ett debattinlägg. Det är aningslöst och dumt, ja rent groteskt.

Till saken hör att Johannes Ekman 2008 skrev en 450 sidor tjock bok om skog, ”Skogen i vårt inre”, och anser sig väl bevandrad i ämnet.

Veckan därpå vägrade Johannes Ekman ta upp något annat ämne innan skogskrönikan var sänd. Bråket lyftes till Ekoledningen, där ansvarige utgivaren Michael Österlund stödde Jon Sigtryggsson.

– Jag har gjort 800 söndagskrönikor och fått massor av positiv respons från lyssnarna, säger Johannes Ekman. Men radioledningen har aldrig hört av sig. När de till sist gör det efter 19 år så censurerar de. De vill införa riktlinjer och regler för hur mina krönikor ska se ut.

– Det här handlar om självrespekt och respekt för journalistiken. Men Ekot har kanske kommit så långt i utvecklingen till informationsfabrik att de inte begriper sånt.

Sändningsproducenten Jon Sigtryggsson vill inte prata med Resumé om bråket:

– Det blev snabbt en ledningsfråga. Jag vill hantera den mot Johannes och internt.

Ekots tillförordnade ansvarige utgivare Michael Österlund intar samma linje:

– Jag har en pågående diskussion med Johannes Ekman och har valt att inte diskutera frågan i detalj. Vi ska träffas om en vecka. Min ambition är att han ska fortsätta göra krönikor åt oss.

Förra veckan ersattes Ekmans krönika av Ekots Gunnar Bohlin, i övermorgon görs krönikan av Jesper Lindau.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Ekot

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.