Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Sveriges Radios svar i tjänstledighetsbråket

Publicerad: 24 oktober 2012, 08:33

Radiohuset vid Gärdet i Stockholm

Foto: Andreas Elgstrand

Efter Resumés avslöjande om Sveriges Radios inkonsekventa hantering av personalens tjänstledighetsansökningar publicerar Sveriges Radio en text på intranätet. Läs utdrag ur texten på Resumé.


Ämnen i artikeln:

Cecilia BodströmMin SanningBjörn Löfdahl

Det var i går som Resumé rapporterade om upprördheten bland Sveriges Radios medarbetare. Flera medarbetare vid Ekot hade fått avslag på sina ansökningar om tjänstledighet.

Bland annat hade Ekot i Sveriges Radio P1:s inrikespolitiske reporter Mari Forssblad fått ett erbjudande att bli programledare för SVT:s "Min Sanning". Ett erbjudande som hon tvingades tacka nej till då hennes ansökan om tjänstledighet inte blev beviljad.

Några veckor senare fick hon veta att hennes kanalchef Cecilia Bodström tackat ja till jobbet, efter att hon hade fått tjänstledigt.

Efter Resumés artikel har diskussionen om möjligheterna att ta tjänstledigt från Sveriges Radio tagit ny fart.

Resumé har vid flera tillfällen sökt Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl för att få reda på varför Cecilia Bodström fick tjänstledigt utan resultat.

I stället väljer Sveriges Radio att svara medarbetarna genom en text som publicerades i går på intranätet. Här förklarar Sveriges Radios ledning varför policyn ser ut som den gör.

"Att ta tjänstledigt för att prova på andra arbetsuppgifter är en fråga som debatterats inom Sveriges Radio i flera år. Det finns många exempel på medarbetare som inte fått tjänstledigt för att till exempel jobba en tid på SVT och därför slutat på Sveriges Radio, alternativt tackat nej till det erbjudna jobbet.", skriver Sveriges Radio i texten på intranätet.

Vidare tar man upp fallet med Cecilia Bodström och Mari Forssblad.

"Programdirektör Björn Löfdahl vill inte uttala sig i enskilda fall i frågor som rör personalens relation med arbetsgivaren, det är en integritetsfråga.
Men han tillägger att varje chef måste avgöra i varje enskilt fall:

– Varje personalansvarig chef måste ta ställning till tjänstledighetfrågor med två saker som grund; dels den policy vi har för tjänstledigheter och dels hur den egna verksamheten påverkas på ett praktiskt och konkret sätt. Till exempel hur det påverkar ledighet, kollegor, vaktlistan och övriga aktiviteter för redaktionens arbete e t c", säger Björn Löfdahl i texten på Sveriges Radios intranät.

I texten säger också Björn Löfdahl att Sveriges Radio inte ger tjänstledigt om ledigheten leder till vikarieintag som i sig leder till att det uppstår nya företrädesrätter.
– Eftersom vi redan nu är för många, vi är fler anställda än vi har pengar till långsiktigt, är det inte rimligt att vi ger ledigt så att nya företrädesrätter gör att vi bli ännu fler, säger Björn Löfdahl i texten.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.