måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Sveriges Radios vd kommenterar Tove Meyer

Publicerad: 4 november 2010, 12:13

Beslutet att stänga av Tove Meyer för sin inblandning i den kungliga skandalboken har inte varit smärtfritt. Extra möten med undrande anställda har hållits och ledningen har fått kritik av P1:s Anders Holmberg i Expressen. Nu går ett internt mejl ut på Sveriges Radio där högsta ledningen kommenterar avstängningen.

Ämnen i artikeln:

Tove MeyerMats Svegfors

OG

Ove Gustafsson


Avstängningen av Tove Meyer tvingar vd att lugna de anställda. Mats Svegfors mejlar nu de arbetande i Radiohuset. Foto: Björn Elgstrand

Den högsta ledningen tvingades på torsdagen att försöka lugna kritiken och besvara frågorna internt i ett mejl. Här är hela mejlet som är signerat Mats Svegfors, vd, Cilla Benkö, vice vd och programdirektör Björn Löfdahl:

”Ledningen kommenterar turerna kring P3-medarbetaren och kungaboken:
"Kollision mellan intressen"

Under de senaste dagarna har beslutet att ge en P3-medarbetare andra arbetsuppgifter med anledning av publiceringen av boken om kungen skapat diskussion både inom och utom Sveriges Radio. Diskussionen gäller saken i sig men också den vidare frågan om vad man kan göra vid sidan en journalistisk anställning i Sveriges Radio.

Så här ser vd Mats Svegfors, vice vd Cilla Benkö och programdirektör Björn Löfdahl på saken:

Sveriges Radios ledning tycker det är bra när medarbetare skriver böcker.
Det utvecklar både den enskilde individen och företaget och det har vi genom åren sett ett antal exempel på. Det finns också rutiner för hur detta ska gå till. Varje medarbetare som avser att skriva en bok går igenom upplägget med sin chef och får ett godkännande. I de flesta fall är också personen tjänstledig eftersom det inte går att göra två jobb samtidigt. I överenskommelsen ligger också att om medarbetaren under sitt bokskrivande tar fram en nyhet så ska den först publiceras i Sveriges Radio.

Sveriges Radios ledning tycker att det är en angelägen uppgift att kritiskt granska kungahuset och vi ser inga problem med att bevaka den bok som nu publiceras. Senast imorse skedde detta på ett alldeles utomordentligt sätt i P1-morgon.

Det beslut som nu diskuteras både inom vårt eget företag och externt handlar i grunden om viktiga principfrågor i publicistisk verksamhet.

Vi ställer höga krav när det gäller inte bara medarbetarnas utan också företagets integritet. Om man är medarbetare i Sveriges Radio sätts generellt bestämda gränser för vad man kan göra vid sidan av. Tveksamhet ska aldrig behöva råda om vad som är Sveriges Radios journalistiska verksamhet och vad som ligger helt utom vårt ansvarsområde. Det ska heller inte behöva uppstå tveksamhet om de journalistiska krav som våra medarbetare förväntas leva upp till.

Står en Sveriges Radiomedarbetare som författare till en bok ställs ofrånkomligen frågan – internt och externt - hur innehållet förhåller sig till Sveriges Radio

Det beslut som nu diskuteras handlar främst om principer men också om en enskild medarbetare. Vi hoppas att alla har respekt för att vi som ledning inte kan och bör offentligt inom företaget diskutera enskildheter som rör medarbetare. Vi anser att personer som jobbar på Sveriges Radio ska känna sig trygga med att ledningen inte diskuterar deras agerande – det gäller chefer och det gäller andra medarbetare - vitt och brett.

Kärnan i den här historien är att vi har en medarbetare som står som författare till en bok med ett innehåll som genererar nyheter och debatt men som samtidigt har en viktig roll i en av Sveriges Radios redaktioner som ska kritisk, oberoendet och opartiskt skildra och granska detta innehåll med full trovärdighet. Här uppstår en kollision mellan två olika roller, två olika uppdrag, olika intressen. Dessa intressen är inte förenliga – det går inte att opartiskt och oberoende granska sitt eget verk. Det går inte att vara oberoende till något man skapat själv.
Redaktionens och Sveriges Radios oberoende och trovärdighet skulle med denna uppenbara kollision alltså kunna ifrågasättas.

Därför får den här medarbetaren nu andra arbetsuppgifter, vid sida av det redaktionella arbetet, men hon är kvar på sin redaktion och har kvar sin tidsbegränsade anställning.

Mats, Cilla och Björn”

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev