Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Tufft för Kiruna om Radiotjänst läggs ner

Publicerad: 12 september 2012, 14:30

Public service-utredningen föreslår att tv-avgiften ersätts med tv-skatt. Om Radiotjänst i Kiruna, med 120 anställda, läggs ner skulle det ha en stor inverkan på kommunens näringsliv.


– För att klara kommande behov i industrin måste vi ha ett diversifierat
näringsliv, säger Mats Dahlberg, Kirunas biträdande kommunchef, till Resumé.

Vad skulle kommunen göra för att minimera konsekvenserna av en eventuell nerläggning?
– Om det blir ett beslut eller om vi tror att det blir ett beslut om nedläggning kommer vi försöka hitta alternativa arbetstillfällen som kan passa den befintliga kompetensen och de förutsättningar som finns i verksamheten.

Mats Dahlberg tycker själv att det är både tydligt och säkert att ett oberoende media finansieras via avgifter.

Igår eftermiddag fick Radiotjänsten hela betänkandet om avskaffandet av radio- och tv-avgiften. Johan Gernandt kommunikationschef på Radiotjänsten beskriver det drivande förslaget som en modell där öronmärkt individbaserad skatt finansierar public service.

Hur påverkas ert arbete i nuläget?
– Vi jobbar nu intensivt med att förbereda organisationen för att upprätthålla en lika hög kvalitet i verksamheten som tidigare. Och leverera en säker finansiering fram till ett eventuellt systemskifte. För att klara detta krävs inte minst att vi parallellt arbetar med trygghetsskapande åtgärder för vår personal, berättar han.

Hur kommer ni att göra med den externa kommunikationen?
– Vårt inarbetade Tack-koncept mer giltigt än någonsin. Vi har idag ett public service i världsklass. Sveriges Radio och Sveriges Television åtnjuter högst förtroende av alla svenska företag och institutioner. Här spelar varje enskilt hushålls "strå till stacken" en mycket viktig roll, förklarar Johan Gernandt.

Blanca Sjöstedt

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.