Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

"Vi är säkra på att Mats Svegfors är rätt"

Publicerad: 8 december 2008, 10:01

Det var på lördagskvällen som Sveriges Radios styrelse berättade att de vill se Mats Svegfors som ny vd för Sveriges Radio. På väg in i MBL-förhandlingarna med facket hinner ordförande Ove Joanson motivera valet.


Sverige Radios vd Ove Joanson. Foto: Daniel Roos

– Mats Svegfors var ett självklart val. Han är en av Sveriges tyngsta publicister. Han paras nu med den bästa interna kraften Cilla Benkö.

Varför väljer ni ett delat ledarskap?
– För att vi tror att ett plus ett den här gången kan bli tre. De har olika erfarenheter. Det är en man och en kvinna. En kommer externt och en internt. De kommer från olika generationer och har olika nätverk. Självklart finns det risker, men de potentiella fördelarna överväger.

Hur ska arbetsfördelningen se ut?
– Låt mig säga att det råder ingen tvekan om att vi har en vd. Det är inget snack om den saken.– Men det är också så att det i en decentraliserad organisation som SR, så är ledarskapet en trång sektor. Väldigt många frågor hamnar på vd:s bord.

Varför är det så?
– Det vet inte jag. Det har du säkert en bättre teori om.

När ska den nya ledningen vara på plats?
– Det resonerar vi om nu. Mats Svegfors måste avsluta sina övriga uppdrag. Men så snart som möjligt vill alla vara på plats. Om det sedan blir februari eller mars vet vi först om en vecka.

Kommer Mats Svegfors att få behålla några av sina externa uppdrag?
– Hans egen inställning är att en radiochef inte ska kunna misstänkas för jäv. Därför lämnar han bland annat filmutredningen. Men om det innebär att han lämnar varenda uppdrag är inte klart än.

Vad får de för löner?
– Mats får 170 000 och Cilla Benkö lite drygt 130 000.

Några övriga förmåner?
– Nej, inga fringisar.

När kom Mats Svegfors in i rekryteringsprocessen?
– Vi har haft en grundlig process med en lista på 35 namn. Mats Svegfors var med på den från början. Vi har kunnat sköta det här i lugn och ro för att Kerstin Brunnberg varit så generös med sin tid.

Cilla Benkö som vice vd är det tanken att hon tar över som vd om några år?
– Nej. Men jag förstår att tanken uppstår. Vi ser att Mats uppdrag sträcker sig över fem till sju år. Under den tiden kan mycket vatten rinna under broarna, så de spekulationerna lämnar jag åt andra.

Är du nöjd med att Mats Svegfors namn inte nämnts i förhandstipsen?
– Det är alltid kul att kunna leverera en nyhet.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.