lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

”Vi försvarar inte licensen till döden”

Publicerad: 20 september 2012, 08:37

Cilla Benkö.

Foto: Andreas Rågsjö Thorell

På Radiodagen debatterade radiocheferna public service-utredningen och public service roll i framtiden. SR:s vice vd Cilla Benkö sa sig inte vilja försvara licensen så länge ett bättre system tar över.

Ämnen i artikeln:

Public ServiceErik FichteliusCilla BenköChrister Modig

LF

Linus Fremin


På Radiodagen i morse möttes Christer Modig, vd MTG Radio, Staffan  Rosell, vd SBS Radio, Cilla Benkö, vice vd Sveriges Radio och Erik  Fichtelius, vd Utbildningsradion i en debatt.

Som  så ofta när de träffas diskuterades public service och dess uppdrag, nu aktualiserad av public service-utredningen.

Cilla Benkö, snart vd för SR, var försiktig i sina uttalanden om att gå från licens till skatt för att betala public service.

– Oberoendet från politiken är a och o för mig. Om detta system är  bättre får vi undersöka. Vi ska inte gå till något som är sämre, sa hon  och la till:

– Man måste titta på detaljerna i utredningen. Den måste klara sig bra  långsiktigt, under både låg- och högkonjunktur. Frågan är om den klarar  det.

UR:s Erik Fichtelius menade att oberoendet också handlar om storleken på finansieringen.

– Om urgröpningen av public service finansiering fortsätter spelar det ingen roll vilket system vi har, sa han.

MTG Radios Christer Modig tyckte att det är viktigt med stark public service, men hur det finansieras  spelar mindre roll för hans del.

– Om vi ska driva på utvecklingen av  radio kan vi inte bara se på public service, sa han.

Cilla Benkö menade att SR vill se en bred politisk förankring för förslaget, annars riskerar det att bli en skakig lösning.

– Det är en sak att lägga fram ett förslag, men nu måste vi se hur den  politiska processen ser ut. Vi försvarar inte licensen till döden, men  vi vill inte ha ett system som är sämre, sa hon.

Debatten kom sedan att, som vanligt i dessa sammanhang, handla om  public service och dess roll. SBS Radios Staffan Rosell eftersökte tydligare  direktiv på vad public service ska syssla med.

– Inte på programivå, men uppdraget måste vara tydligt kring varför vi har public service i Sverige, sa han.

Det fick SR:s Cilla Benkö att undra om han hade läst SR:s sändningstillstånd då hon menar att deras uppdrag står tydligt där.

– Jag har inte läst den från pärm till pärm, men jag tycker att det är  för luddigt. Jag tycker att man tydligare ska styra åt de områden som är  typiskt public service. Det är för löst i kanterna, svarade Staffan  Rosell.

Han fick mothugg från Erik Fichtelius:

– Om public service över huvud taget ska vara relevant för befolkningen  måste vi vara breda. Om vi ska vara en angelägenhet för hela folket  måste vi vara breda, sa han.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev