Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

"Vi har oss själva att skylla"

Publicerad: 20 april 2011, 12:35

De senaste två veckorna har MTG:s nya pratradiostation Radio 1 blivit hårt kritiserad för sin mansdominans. Lina Thomsgård, Rättviseförmedlingens grundare, och Camilla Wagner, krönikör och affärsområdeschef för VA Kvinna, är några av dem som öppet ifrågasatt radiokanalens brist på kvinnliga programledare. Nu ger kanalens programdirektör Christer Modig sin syn på saken.


Ämnen i artikeln:

Radio 1Christer ModigMTG Radio

Christer Modig.

”Radio 1 är en kanal av män för män. Någon annan slutsats kan man inte dra. Jag blir nästan full i skratt när jag hör programdirektören Christer Modig i media förklara och försvara hur det kommer sig att de bara har manliga programledare.

Han har haft svårt att hitta kvinnor och kvinnorna han har hittat har antingen inte haft rätt attityd eller varit villiga att ta steget. De lär också ha fått in fler ansökningar från män än från kvinnor, så det är alltså ett problem att kvinnor inte söker i samma utsträckning som män.” skrev Camilla Wagner, affärsområdeschef för VA Kvinna, i en krönika för en vecka sedan.

Camilla Wagner efterfrågade även en kommentar från Radio 1:s programdirektör Christer Modig i krönikan. I ett svar till Camilla Wagner ger han nu sin syn på saken.

”Först och främst så har jag aldrig sagt att kvinnor har fel attityd. Däremot så tror jag mig kanske ha uttryckt att det har varit något svårare att hitta kvinnor. Möjligtvis uttryckte jag mig klumpigt, och sannolikt har du rätt i att jag borde varit bättre på att leta. Radio 1 har varit på luften en dryg vecka. Vi prioriterade att få igång den trots att vi drabbades av ett programledaravhopp i sista stund, som gjorde att vi inte var kompletta när det gällde programledare. Det har aldrig varit tanken att lansera en kanal med enbart män, och kanske var jag naiv när jag trodde att vi skulle kunna sända i några dagar innan vi hade gjort klart med ytterligare programledare som var kvinnor. Det visade sig att jag hade fel.

Personligen tycker jag att det är synd att den diskussionen har kommit att överskugga syftet med Radio1. Att vi vill bryta en avstannande utveckling av kommersiell radio och kanske bidra något till debatten om kommersiell radios framtid. Men jag ska inte gnälla, jag inser att vi har oss själva att skylla till viss del.

Vi ligger också i diskussioner med flera nya programledare som vi hoppas kunna offentliggöra inom en snar framtid. De flesta av dem är kvinnor. Att en del sådana diskussioner har tagit längre tid än andra har inget med kön att göra. Ibland blir det bara så, och jag förstår också att det kan se ut som en medveten provocerande tanke. Men det är det inte.” skriver Christer Modig i sin kommentar.

Malin Carlehäll

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.