Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Viggo Cavling vill höra SD-röster sommarprata

Publicerad: 12 juni 2014, 08:38

Viggo Cavling

Foto: Andreas Elgstrand

Resumés förra chefredaktör Viggo Cavling kritiserar SR:s val av sommarvärdar. I en debattartikel på SVT.se anser han att Avpixlats Mats Dagerlind och Dispatch Internationals Ingrid Carlqvist borde få sommarprata om programmets syfte är att spegla dagens Sverige.


Ämnen i artikeln:

Bibi Rödöö

I förra veckan presenterades årets sommarpratare i Sveriges Radio P1. Snabbt mötte programmet kritik av  Karin "Kakan" Hermansson. Konstnären och programledarprofilen som själv är en av sommarvärdarna ansåg att alltför få svenskar med utländsk bakgrund fick sommarprata.

– Jag tycker att det är märkligt att Sveriges Radio som är en demokratisk instans väljer att ta med så få rasifierade personer. Det speglar en bild av vem som anses vara intressant och vems historia som anses vara intressant, sade hon till Aftonbladet i förra veckan.

Resumés förra chefredaktör, Viggo Cavling är av en annan uppfattning. I en debattartikel på SVT Opinion anser skribenten att han upplever sig se ett "svart hål" när han tittar på den högra axeln av den politiska skalan.

"Var finns de konservativa och de som tycker att Sveriges öppenhet mot omvärlden är för stor? Enkelt uttryckt: var finns Sverigedemokraterna? I senaste EU-valet fick SD knappt 10 procent. Om Sommars uppgift är att spegla och berätta relevanta historier från dagens Sverige borde exempelvis Dispatch Internationals chefredaktör Ingrid Carlqvist eller Avpixlats ansvarige utgivare Mats Dagerlind få prata."

Samtidigt som Viggo Cavling understryker att Sverigedemokraternas åsikter befinner sig långt från hans egna tror han att samhällsdebatten skulle må bra av att lyfta fram åsikter som enligt opinionsundersökningar representerar runt tio procent av den svenska befolkningen.

"Ur denna aspekt är till exempel SVT och Skavlans redaktion betydligt modigare än Sveriges Radios flaggskepp i sommar. Utmärkande för riktigt modiga människor är att de vågar ta risker och utmanar den rådande ordningen. Dessvärre förs Tage Danielssons banbrytande arv inte vidare av Sommars redaktion.", skriver Viggo Cavling.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Bibi Rödöö

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.