Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

"Welanders agerande skadar SR:s trovärdighet"

Publicerad: 10 oktober 2008, 15:01

Peter Welanders agerande skadar Sveriges Radios trovärdighet. Det säger vd Kerstin Brunnberg: – Ja, det är väl därför vi agerar som vi gör.


Sveriges Radios vd Kerstin Brunnberg. Foto: Erik Esbjörnsson

På fredag eftermiddag höll Ekochefen Staffan Sillén ett stormöte med Ekots personal för att informera om ”fallet Welander”. Efter mötet skickade informationsdirektör Mikael Nilsson ut en personalinformation till alla radioanställda:
– Sveriges Radio ser naturligtvis mycket allvarligt på detta, säger kommunikationsdirektör Mikael Nilsson. SR har strikta regler när det gäller medarbetarnas möjlighet att ha bisysslor och sådana ska alltid godkännas av chefen.
– I det här fallet har Ekochefen inte haft någon kännedom om Welanders arbete åt försvaret. Uppgifterna om detta och omfattningen har framkommit de senaste dagarna.

I meddelandet sägs att Ekochefen Staffan Sillén ska ha ett möte med Welander när denne återvänder från sin lyxvilla i Nice för att återgå på den schemalagda tjänsten.

Kerstin Brunnberg beordrade i går hem Welander och bokade en flygbiljett på SR:s bekostnad, men reportern vägrade tala med sina chefer. Hon vill inte föregå samtalet på tisdag:
– Jag vill tala med Peter först. I det här läget vill jag inte kommentera ytterligare. Jag fick en muntlig dragning av fakta först i går.

I avtalet mellan Welander och försvaret finns en sekretessklausul, vilket anses extra genant för en journalist att skriva på. Kerstin Brunnberg suckar:
– Ja, det är mycket som behöver gås igenom i den här historien.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.