Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Weyler fälls i GRN

Publicerad: 3 maj 2010, 12:50

Förläggaren Svante Weyler gick till hård kritik mot politikern Illmar Reepalu i radioprogrammet Godmorgon, världen. Nu har krönikan fällts av Granskningsnämnden.


Ämnen i artikeln:

Ilmar ReepaluSveriges Radio

Svante Weyler.

Bakgrunden var en artikel i Skånska Dagbladet där Ilmar Reepalu uttalat sig om situationen för den judiska befolkningen i Malmö. Weyler uppfattade uttalandet som antisemitiskt och riktade skarp kritik mot Repalu i sin krönika. Dagen efter sändningen rasade anmälningarna till Granskningsnämnden in. Men Weyler ångrade sig inte.
– Ilmar Reepalus argumentation innebär en tankefigur som ligger bakom antisemitismen. Han är inte värd folkets förtroende, sa Svante Weyler till Resume.se efter lyssnarstormen.

Illmar Reepalu var däremot mycket upprörd och kallade krönikan för ett karaktärsmord.

Nu har krönikan varit uppe för bedömning i Granskningsnämnden. De gör följande bedömning:
”Granskningsnämnden konstaterade att krönikan innehöll långtgående kritik mot Ilmar Reepalu. Även med beaktande av den vidsträckta yttrandefriheten och krönikörens ställning som fristående krönikör ansåg nämnden att hans uttalanden närmast fick karaktären av ett personangrepp mot kommunalrådet och att de gick utöver vad som kunde accepteras med hänsyn till opartiskhetskravet.”

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

Ilmar ReepaluSveriges Radio

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.