söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Åkestam Holst om tuffa Cannes-året: ”Fokus i vardagen ligger förstås inte på tävlingar”

Publicerad: 23 juni 2022, 15:25

Jenny Kaiser, tillförordnad vd på Åkestam Holst.

Foto: Andreas Rågsjö Thorell

Åkestam Holst ser ut att gå mot ett tufft år under världens största reklamtävling som utspelar sig i Cannes på den franska Rivieran. Hittills har bara två nomineringar ramlat in. ”Alla har sina ups and downs”, säger Jenny Kaiser, tillförordnad vd på Åkestam Holst.

Ämnen i artikeln:

Cannes Lions 2022Cannes LionsÅkestam HolstGuldägget 2022Tävling

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@resume.se


Åkestam Holst har de senaste åren varit en av Sveriges mest framgångsrika byråer. Under 2020 dominerade byrån Guldägget och när tävlingen summerades stod byrån ohotad på tronen med fyra guldägg, guldskrift och tolv silverägg. I Cannes förra året kammade byrån hem två silverlejon och två bronslejon.

Nu är frågan om det tuffa året 2019 kommer att upprepa sig för Åkestam Holst. Det året skickade de in 30 bidrag men fick en enda nominering i tävlingen och kom hem lottlösa. Samma år gjorde byrån också bra ifrån sig i Guldägget med tre Guldägg och nio Silverägg.

– En del jobb fungerar bättre lokalt än globalt, det får man acceptera och är ju inget man tänker på när kampanjerna produceras. En del av Guldäggsvinnarna tävlade dessutom i Cannes redan förra året, sa Petronella Panérus, Sverigechef på nätverket Noa som äger byrån, till Resumé för tre år sedan.

LÄS OCKSÅ: Moldy Whopper fortsätter succéstreaken: ”Tröttnar aldrig på att vinna priser” 

I år har de hittills bara lyckats kamma hem två nomineringar under reklam-vm i Cannes.

Jenny Kaiser, tillförordnad vd på Åkestam Holst, är inte besviken över utdelningen I Cannes än så länge.

– Vi visste på förhand att vi med stor sannolikhet inte skulle få stor utdelning i år. Nöjd däremot är vare sig jag eller byrån som helhet, säger hon till Resumé.

För 3-4 år sedan var ni Sveriges kreativt mest framgångsrika byrå. I guldägget blev ni utan guld och nu skral utdelning i Cannes Lions. Vad ser du som de huvudsakliga förklaringarna till utvecklingen?

– Håller inte med om tidsperspektivet. I år ser det ut som vi tävlingmässigt hittills haft ett tunnare år men helåret 2021 toppade vi Indikat-rankingen som Sveriges mest kreativa byrå, precis som de flesta åren sedan cirka 2016-17, säger hon och fortsätter:

– Vi har investerat mycket tid och resurser på att hjälpa våra befintliga kunder att återhämta sin affär efter pandemin, ställt om delar av byrån och samtidigt fått in många nya uppdrag där vi som alltid initialt jobbar med att landa de långsiktiga strategierna och koncepten.

2022 hade dock Åkestam Holst halkat ned till en tredjeplats på Indikat-rankningen, bakom Forsman & Bodenfors och Nord DDB.

Är det någonting ni pratar om internt på byrån?

– Vi pratar om våra kunder och jobb hela tiden. Fokus i vardagen ligger förstås inte på tävlingar, men självklart finns det med som en del när vi utvärderar oss själva.

Vad ska ni göra för att vända utvecklingen?

– Vi fortsätter göra det vi alltid har gjort. Utmana kreativ status quo samtidigt som vi driver tillväxt för våra kunder. Men viktigast av allt – ha kul tillsammans där vi utmanar varandra under väg, säger Jenny Kaiser.

LÄS OCKSÅ: Oväntade supersuccén för McCann – ”Eat a Swede” vinner grand prix i Cannes Lions

Även på den svenska fronten har Åkestam haft det motigt tävlingsmässigt, även om de slutade i den övre delen av Resumés sammanställning.

Är framgång i Sverige ingen garanti för internationella succéer? 

– Nej. Precis som tvärtom; internationella tävlingsframgångar garanterar ingen hype i Sverige. Vi måste komma ihåg att reklamtävlingar är en bedömningssport där individer, visserligen kompetenta, röstar efter sin personliga åsikt, säger hon och fortsätter:

– En tävling eller ett enskilt år kan inte användas som grund för en byrås långsiktiga förmåga. Alla har sina ups and downs, men ett litet antal byråer kan genom åren visa på långsiktig kreativ höjd och därmed långsiktig kommersiell framgång för sina uppdragsgivare.

Följ alla nyheter från Cannes Lions 2022 här!  

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev