måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

AKQA och H&M om Grand Prix-vinsten: ”Något utöver det vanliga”

Publicerad: 22 juni 2021, 13:07

Axel Nygårds, associate creative director på AKQA, Camilla Henriksson, global head of customer experience på H&M samt David Wedebrant, managing director på AKQA Stockholm.

H&M:s återvinningssystem för textilier – ”Looop” – plockade i går hem ett prestigefyllt Grand Prix i Cannes Lions. Här berättar AKQA och H&M om vinsten. ”Att prisa kreativitet på en internationell scen har aldrig varit viktigare”, säger Axel Nygårds, associate creative director på AKQA.

Ämnen i artikeln:

Cannes LionsKreativitetTävlingDesignH&MAKQAHållbarhet

Amanda Törner

amanda.torner@resume.se


Igår måndag inleddes reklamvärldens svar på Oscarsgalan: Cannes Lions. Redan första dagen stod det klart att Sverige plockar hem två Grand Prix, tävlingens finaste pris. Ingos ”Moldy Whopper” för Burger King i utomhuskategorin medan svenska AKQA tillsammans med Universal Design Studios plockar hem vinsten i kategorin design. 

De prisas för arbetet med H&M:s hållbarhetssatsning ”Loop” – ett återvinningssystem för textilier som plockar isär kunders gamla plagg till fibrer direkt i butiken, för att sedan väva ihop dem till helt nya produkter. 

– Jag blev otroligt glad, säger Camilla Henriksson, global head of customer experience på H&M, om utmärkelsen i en mejlintervju. 

– H&M Looop är ett resultat av passion och engagemang från många och ett starkt samarbete med våra partners, HKRITA, H&M Foundation, H&M-kollegor, AKQA och Universal och är ett fantastiskt erkännande, fortsätter hon. 

Axel Nygårds, associate creative director på AKQA, kommenterar:

– Vi tog emot vinsten med stor glädje och ödmjukhet. Looop har prisats tidigare i år i andra tävlingar men att vinna ett Grand Prix i Cannes Lions är något utöver det vanliga.

Varför tror ni att designjuryns val föll på just Looop?
– Jag tror och hoppas att det beror på att den här innovationen med ett återvinningssystem i butik är revolutionerande, maskinen använder varken vatten eller kemikalier. Looop både synliggör och förklarar på ett inspirerande sätt för kunden hur återvinning fungerar och hur viktigt det är att vi alla tillsammans kan bidra till en mer hållbar värld. Att vi sedan lyckats visa det hela på ett kreativt och innovativt sätt med en installation i H&M-butiken på Drottninggatan i Stockholm, tror jag är en viktig del för att skapa kundengagemang, säger Camilla Henriksson. 

LÄS MER: Det hållbara dilemmat: Enkelhet bryter mot lagen – komplexitet når inte fram

Axel Nygårds:

– Looops uppdrag är att förändra synen på gamla kläder. För H&M och modebranschen i stort är det ett steg mot en bättre framtid. Kombination av det fysiska och digitala mötet, där konceptet kring transformation genomsyrar alla delar, är något som juryn troligtvis uppskattade.

Hur ser ni på konkurrensen i designkategorin?
– Imponerande många starka bidrag med fantastiska idéer som gör att vinsten känns otroligt ärofylld, säger Camilla Henriksson. 

– Design är av sin natur ett område med många bidrag och hög nivå av hantverk, så konkurrensen är stenhård. När man beslutade att kombinerade både 2019 och 2020 blev nivån och konkurrensen än lite högre med flera bidrag av absolut världsklass, säger David Wedebrant, managing director på AKQA Stockholm. 

Vad betyder det för er som byrå att vinna ett Grand Prix i Cannes Lions?
– Det är naturligtvis så att när byråer vinner en Grand Prix så ger det positiv uppmärksamhet och nya möjligheter, men fokus för våra team förblir att sträva framåt tillsammans med H&M och våra andra kunder. Vi vill vara med och skapa framtiden, och vårt stoltaste projekt är alltid nästa, säger David Wedebrant. 

Han säger att AKQA än så länge bara firat vinsten digitalt då byrån jobbat remote sedan mars 2020 och teamet är utspritt över Stockholm, Göteborg och London.

– Detta kommer dock firas ordentligt när alla har möjlighet att ses på ett säkert sätt framöver.

LÄS MER: Så viktiga är tävlingsvinster vid byråval – Sveriges största annonsörer säger sitt

Hur ser ni på Cannes Lions som kreativitetstävling i dag – har en vinst lika stor betydelse i dag som för några år sedan?
– Att prisa kreativitet på en internationell scen har aldrig varit viktigare. Det kommer alltid vara relevant att ställa sina arbeten emot andras. För oss är det här branschens mest prestigefyllda utmärkelse, säger Axel Nygårds.

Fast fashion-industrin har som känt enorma hållbarhetsutmaningar. Trots det är hållbarhet ett populärt tema i marknadsföringen och varumärkena inom industrin beskylls då och då för att ägna sig åt greenwashing. Vad gäller trovärdigheten för modebolagens hållbarhetsinitiativ tror Camilla Henriksson en innovation som Looop är en viktig del i att visualisera H&M:s hållbarhetsarbete. 

– Vi utvecklar och testar ständigt nya idéer och innovationer för att bidra till att modebranschen blir mer cirkulär. Looop är ett bra exempel och möjlighet för oss att i en butik kunna visa och ha en dialog med våra kunder kring dessa frågor, säger hon. 

Hur ser framtiden för Looop ut?
– Vi har en hel del idéer och tankar på hur vi ska ta det vidare och jag återkommer gärna med lite mer information längre fram om hur vi planerar nästa steg.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev