tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Dubblade annonseringen – KFC vinner guld

Publicerad: 27 januari 2021, 11:28

Jesper Hollstrand, marknadschef KFC Sweden, vinner Sveriges Bästa Marknadschefer i kategorin snabbmat.

Ämnen i artikeln:

Sveriges Bästa MarknadschefKFC

BA

Billy Andersson


2020 blev ett händelserikt år för snabbmatsskedjan KFC:s svenska verksamhet, som tryckte gasen i botten vad gäller medieinvesteringar. 

– Vi maxade. Priserna på digital marknadsföring har inte varit lägre så länge jag har varit med, så vi ökade annonseringen med säkert femtio procent men till samma pris som tidigare.

Hur pandemin kommer att påverka hur marknadsavdelningar arbetar långsiktigt återstår att se. På KFC har man liksom på många andra platser arbetat mer kortsiktigt. 

– Jag tror inte man kan ha marknadsplaner som ligger ett år i förväg längre. Det händer för mycket för det. Men det skulle vara kul att kunna jobba lite mer långsiktigt än ’vad händer nästa vecka?’.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Qbrick är blockerad under “Visa våra partners”.

Därför vann Jesper Hollstrand:
I mitten av 2010-talet var det en rad amerikanska snabbmatskedjor och kafékedjor som etablerade sig eller hade planer på att etablera sig. Den som lyckades bäst ur varumärkesperspektiv är välkända KFC. Från noll till tolv restauranger på fem år. Kedjan finns i södra Sverige och erbjuder olika varianter på friterad kyckling. Gästerna gillar KFC, kedjan har en stark emotionell koppling, det friterade uppskattas men de flesta vet att det inte speciellt hälsosamt. När konkurrenterna har stått still har KFC ökat både i tänkbarhet och förstahandsval. Visserligen från en låg nivå men ändå en ökning.

Snabbmat 2020:
När den vanliga restaurangbranschen fick stänga ned klarade sig snabbmatskategorin hyfsat bra. Framför allt var man snabba med att digitalisera beställningar, betalningar och utkörning. De som har lidit hårdast av coronapandemin är inte oväntat restaurangerna vid flygplatser och vid gränshandeln.

Men snabbmat utvecklas snabbt och det är framför allt premiumdelen som har vuxit i form av lite finare hamburgerbarer som etablerats över hela Sverige. Konkurrens, höga fastighetshyror och kanske också corona har lett till att flera snabbmatskedjor, bland annat McDonald’s, har lämnat citykärnor och öppnat ”drive thru”-restauranger i stället.

 

Jesper Hollstrand

På KFC i fem år, innan dess bland annat Sodexo och McDonald’s.

Antal vinster: Första gången.

Bor: Enskededalen, Stockholm.

Utbildning: Lösa kurser inom marknad hos Berghs och IHM.

Hur stor marknadsavdelning på KFC: 3 stycken utöver marknadschefen.

Varumärken som inspirerar: Tesla och Nocco.

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev