fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Efter kritik om bristande mångfald i juryn: Cannes lions ber om ursäkt

Publicerad: 9 maj 2022, 08:49

Bara en av 25 brasilianska juryledamöter i årets Cannes lion är svart, något som fått landets reklambransch att reagera. Nu medger Cannes lions-chefen Simon Cook att de begått ett misstag.

Ämnen i artikeln:

Cannes LionsNyheter

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Av de 25 brasilianare som valts ut till juryn i årets Cannes lions är det bara en som är svart, trots att 8,8 procent av landets befolkning identifierar sig själva som svarta. Det har fått en grupp brasilianska kreatörer att kritisera tävlingsledningen för bristande representation. Gruppen, som skrivit ett öppet brev till Cannes lions-vd:n Simon Cook, vill att att tävlingsledningen framöver tar hänsyn till ett lands etniska sammansättning när de väljer ut ledamöter. I Brasilien identifierar sig 8,8 procent av invånarna som svarta.

– Vi vet att frilansare och kreatörer från fristående byråer har mindre chans att ta plats i juryn. Vi vet att en historik av lejon är något som ökar dina chanser. Är det verkligen de bästa indikatorerna på kreativitet? Och är det upp till dem att prata om och implementera de vackra ord om inkludering och representation som festivalen gärna slänger sig med? frågar sig Gabriela Rodrigues, head of impact and culture på brasilianska Soko, som är en av de som engagerat sig i uppropet.

Efter brevet har Simon Cook gått ut och bett om ursäkt och medgett att festivalen agerat felaktigt.

”Vi är djupt engagerade i frågan om att ha en bred representation i våra jurygrupper, i dagsläget är vi inte där vi vill vara. Bevisligen har vi begått ett misstag när det kommer till sammansättningen av de brasilianska ledamöterna.” skriver Cook och berättar att Cannes lions de senaste åren fått en bredare representation sett till alla juryledamöter.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev