Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Guidar från luftföroreningar – nu vinner Ramboll och Garbergs i företag

Publicerad: 10 februari 2021, 13:13

Med Happy commuter hjälpte Garbergs Ramboll att omvandla realtidsdata till ett verktyg för ett hälsosammare liv.


Ämnen i artikeln:

Ramboll100-wattaren

Tillsammans med konsultbolaget Ramboll tog Garbergs fram ett digitalt verktyg som visar den renaste vägen mellan två platser. Hur gick detta till? Tjänsten samlade partiklar mindre än 10 mikrometer (PM10), partiklar mindre än 2.5 mikrometer (PM2.5) och kvävedioxidhalten (NO2) i realtid längs med färdvägen. Utifrån den insamlade datan beräknas sedan ett European Air Quality Index (EAQI) som ligger till grund för valet av färdväg.

Tjänsten tog utgångspunkt i en studie från MIT som jämfört halterna av luftföroreningar med stämningslägen i sociala medier i 144 kinesiska städer och visade samband mellan dålig luft och lägre nivåer av lycka.

– Projektet har varit omfattande, det har handlat om att kunna omsätta relevant och riktig realtidsdata till något användbart i vardagen, luften vi andas är helt avgörande för vårt välmående, sade Linus Almqvist, marknadschef på Ramboll då.

Tjänsten fick stor internationell uppmärksamhet. Nu vinner ”Happy commuter” 100-watt i kategorin företag med motiveringen:  

”Att säga att en produkt eller tjänst är typiskt framtagen av ingenjörer förknippas ofta med att den möjligen är praktisk och smart men nästan garanterat tråkig. Ibland bevisas dock motsatsen, som här. Juryn applåderar och lyfter på hatten åt såväl idé som utförande och resultat. Så bra att effekten stänker långt utanför målgrupperna. Bravo!”

Redaktionen

Reporter

red@resume.se

Ämnen i artikeln:

Ramboll100-wattaren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.