måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Guldskrift till duo från Åkestam Holst: ”Den torra sakligheten drabbar juryn”

Publicerad: 5 maj 2022, 19:02

Årets Guldskrift går till duon bakom ”Ett 20 år gammalt citat”.

Ämnen i artikeln:

Åkestam Holst

R

Redaktionen

red@resume.se


Förre Guldskriftsvinnaren, Simon Lublin, har under året bedrivit kampanjen Inte Magnus för att hindra Magnus Jakobsson från att vinna ännu en Guldskrift. Om det är tack vare den kampanjen eller inte är svårt att säga, men kvällens vinnare blev en duo från Åkestam Holst: Petter Nylind och Linnéa Amundson, som skrivit copyn till kampanjen ”Ett 20 år långt citat” för Reportrar utan gränser.

Kampanjen uppmärksammar den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, som 2001 fängslades i Eritrea för sin journalistik. Sedan dess har han suttit fängslad utan rättegång. 

Motiveringen lyder:

Bidraget ”Ett 20 år långt citat” fångar två decenniers nederlag i en och samma mening. Det blir inte tydligare än så här: Det har passerat massor av utrikesministrar och Dawit Isaak sitter fortfarande i fängelse. Den torra sakligheten drabbar juryn på ett känslomässigt plan. Tyst diplomati må vara ett trubbigt verktyg, men just här känns det lågmälda som ett vredesutbrott. Välkomna i Guldskriftsakademin, Linnéa Amundson och Petter Nylind.” 

LÄS OCKSÅ: Simon Lublin om Inte Magnus: ”Planeras fler grejer, riktigt bra grejer” 

– Jag känner, som göteborgare och gammal journaliststudent, att det är så jävla viktigt att lyfta den här frågan, säger Linnéa Admundson.

– Vi vill också tacka Erik Halkjear på Reportrar utan gränser, lade Petter Nylind till.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev