måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Här är vinnarna av Kycklingstipendiet 2023

Publicerad: 20 april 2023, 19:27

Folke Kühlhorn och Henrik Billing, Lova Nyblom, och Ivan Trip är årets Kycklingsstipendiater.

Årets Kycklingstipendium, priset som går till talangfulla kreatörer med maximalt tre års erfarenhet, går till Ivan Trip, Lova Nyblom, och Folke Kühlhorn och Henrik Billing.

Ämnen i artikeln:

Guldägget 2023Åkestam HolstStockholm Design LabLova NyblomKampanjPR-kampanjReklamkampanjReklam

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Ivan Trip är fotograf och art director på Åkestam Holst. Han har bland annat varit med i arbetsgruppen för Offerkoftan för Talita och Hambulle-menyer och Känsligt innehåll för Pressbyrån.

Motivering:
Begreppet renässansmänniska är ett man inte slänger sig med lättvindigt. Ändå flög ordet genom rummet åtskilliga gånger när juryn ögnade igenom den här stipendiatens många alster. För hur beskriver man annars en person som inte bara förefaller ha en synnerligen utvecklad reklamhjärna, utan som också är stark visuellt och behärskar fotografi? Enligt uppgifter som nått juryn föreligger stor risk att stipendiaten kommer bränna hela stipendiet på en svindyr katt. Juryn har trots det beslutat att utse Ivan Trip till årets kycklingstipendiat.

Lova Nyblom är junior designer på Stockholm Design Lab. Hon har bland annat uppmärksammats för den visuella identiteten för Beckmans examensutställning 2021, som hon stod bakom tillsammans med några klasskamrater.

Motivering:
Att säga att vår nästa stipendiat skulle kunna vara Hilma af Klints avatar är inte en underdrift. Med en hantverkskänsla många spenderar ett helt yrkesliv att bemästra tycks denna person med lätthet balansera mellan det analoga och digitala, det kommersiella och det vetenskapliga, mellan lekfull typografi och klassisk art direction, utan att någonsin tappa varken fotfäste eller riktning. Med en experimentell, formstark och avundsvärd portfolio tog denna kycklingstipendiat juryn med storm. Grattis Lova Nyblom.

Kreatörsduon Folke Kühlhorn och Henrik Billing vann 2022 guld i Eurobest Young Creatives. De vann också, tillsammans med Julia Holtback Yeter, en guldpenna i Young Ones 2021 för "Eat Your Words". Nu arbetar de på Åkestam Holst som art director respektive copywriter. Där har de arbetat med kampanjer för bland annat El Taco Truck och SAS.

Motivering:
Exakt hur kul får man ha det på jobbet egentligen? Var den gränsen går är oklart, men att humorn ständigt är närvarande hos det här kreatörsparet råder det ingen tvekan om. Trots sina ringa år i branschen har de gång på gång lyckats lösa en av de svåraste ekvationerna inom reklambranschen - att vara kommersiella utan att bli tråkiga. Ingen brief verkar vara för krånglig, för stor, för tråkig eller för omöjlig för dessa två insiktsfulla och fyndiga kreatörer som tydligt visat för juryn att de förtjänar att bli årets kycklingstipendiater. Grattis till Henrik Billing och Folke Kühlhorn.

Värt att notera är att tre av fyra Kycklingstipendiater arbetar på Åkestam Holst, som även förra året hade representanter i kategorin - då i Andreas Karlsson och Noah Bramme.

LÄS OCKSÅ: Kreativa stjärnskotten Noah Bramme och Andreas Karlsson lämnar Åkestam Holst för toppjobb i New York

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev