Tävling
Kreativ ångest och hård konkurrens – Sveriges Young Lions sammanfattar Cannes
Publicerad: 23 juni 2023, 05:51
Foto: Alicia Price
Den svenska uppställningen i Cannes Young Lions är på festivalen för första gången. Resumé har tagit reda på hur den nya generationen löst den simpla men utmanande uppgiften – att presentera en unik kommunikationslösning på 24 timmar.
Ämnen i artikeln:
Young Lions SwedenCannes Lions 2023Burson Cohn & WolfeForsman & BodenforsPrimeATGReklamUnga och lovande, det är premissen för att tävla i Cannes Young Lions. För de flesta är det första gången på plats i Cannes – Resumé har samlat deras intryck av festivalen.
Uppgiften är simpel men långt ifrån enkel – på 24 eller 48 timmar ska kreatörsparen utveckla en idé eller film baserat på en brief från en välgörenhetsorganisation. Sedan ska det presenteras för en jury.
Joel Ängeby och Max Lander, båda från Parapix, tävlar i kategori film. Briefen fick dom på måndagen och inlämningen var på onsdagen.
– Tävlingen är ett inspirerande sätt för oss som kreatörer att utmana varandra under extremt kort tid. När man jobbar till vardags kan det vara svårt att få ett bra perspektiv över vart man är i sin karriär, och om det man gör är kreativt bra eller inte, säger Joel Ängeby och Max Lander.
Max Lander och Joel Ängeby.
Foto: Alicia Price
– Att då få komma hit och vara i samma forum som några av världens bästa kreatörer är inte bara inspirerande, men också ett kvitto på att man faktiskt gör något rätt.
Varifrån hämtade ni inspiration för ert bidrag?
– Det var en del av briefen vi fastnade ganska snabbt för som pratade om uppmuntran och tro på att ens barn kan göra stora saker i framtiden. Just den delen av “stordåd i framtiden” blev vår ledstjärna.
Efter att ha filmat en del stilleben ändrade de dock riktning i bidraget och jobbade mer med visualisering av ett barns fantasi, och de möjligheter som skapas. Efter två dygns intensivt arbete sammanfattar de Young Lions som följande:
– Jättekul initiativ! Inspirerande och lagom mycket kreativ ångest.
I pr-kategorin har Adrian Dimle, från ATG:s inhouseavdelning, och Viktor Sommer, Prime, tävlat. De vann Young Lions Sverige med idén om ”De ofrivilligas fackförbund”. I Cannes kretsar deras idé kring en mäklarfirma för träd, för att motverka skövling.
– Direkt efter vår briefing började vi prata om pippifåglar och alla andra stackars djur som far illa på grund av skog som skövlas. Det blev starten på vår insikt; djur som blir hemlösa. EcoTree, som stod för briefen, är en blandning av en välgörande organisation och ett techbolag som verkar digga kryptovaluta. Så, vi har hemlösa djur och ett bolag som planterar träd. Träd är lika med hem. Vi startar ett mäklarhus i skogen, säger duon.
Viktor Sommer, Prime, och Adrian Dimle, ATG Inhouse.
Foto: Alicia Price
Pr-kategorin avhandlas på 24 timmar, vilket har gett lite tid över för mingel och ett och annat glas rosé. Båda reflekterar över att svenskar har en lite annorlunda approach till tävlingen, jämfört med andra.
– Vi verkar generellt fokusera mer på strategi och genomförbarhet, till skillnad från andra länder, där har vi sett mycket fokus på “the bigger the better”. Det är kul att se olika angreppssätt och det nya som föds ur det.
Vad har stått ut i Cannes, tycker ni?
– AI. Det ordet har nämnts under varenda föreläsning, talkshow och i varje toakö. Väldigt intressant, såklart, och lite läskigt. AI kanske har varit talk of the town senaste åren också, men vi båda har reagerat på hur mycket som kretsar kring superdatorerna och dess inverkan på branschen.
Vad har ni för intryck av Young Lions i stort?
– Väldigt många duktiga och kreativa personer under samma tak. Det är verkligen ett toppenställe för att bli inspirerad av varandra och bli bortskämd av alla företag. Sen är det såklart väldigt mycket party, det är också kul.
I kategorin media tävlar Julia Staberg och Frida Söderberg från BCW. Med sig till Cannes har de kollegan Axel Bringel, som själv vann Cannes Young Lions 2022 och därmed bröt en svensk sjuårig vinsttorka.
Julia Staberg och Frida Söderberg på BCW.
Foto: Alicia Price
Vad betyder Young Lions för er?
– Det har varit en unik möjlighet att få träffa så många andra smarta och kreativa branschkollegor från hela världen, och samtidigt verkligen stresstesta vår egen kreativitet hela vägen från hur vi svarar upp mot en brief till 'final presentation'.
I sitt bidrag har de jobbat med sociala medier och att rikta kommunikationen mot en ung målgrupp.
Vad har ni fått för bild av Cannes, vad står ut?
– Det är slående hur många kreativa människor som är samlade på en och samma plats. Alla har också varit så otroligt öppna och trevliga.
Från Forsman & Bodenfors kommer Daga Simonsson och Julia Holtback Yeter, som tävlat i kategorin digital. I svenska Young Lions vann de med projektet Minnenas museum. I Cannes har de, förutom tävlat, imponerats av thailändsk våffelreklam.
Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Vimeo är blockerad under “Visa våra partners”.
Vad har ni fått för intryck – känner ni att ni sticker ut i jämförelse med dem när det kommer till syn på arbete, kreativitet och vilken typ av idéer ni går igång på?
– Nej, det skulle vi nog inte påstå. Alla jobb som har blivit belönade är otroliga, samtidigt som man självklart kan tycka om vissa idéer mer än andra. Häromdagen träffade vi exempelvis en person som sa att han hatade en av våra idéer. Ärligheten uppskattades!
Daga Simonsson och Julia Holtback Yeter, Forsman & Bodenfors.
Foto: Alicia Price
Vad har ni för intryck av Young Lions i stort?
– Att man ska vara riktigt stolt om man vinner. Det är hård konkurrens!