måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Lanseringen av Ica-Stina & Ica-Stig ger vinst i effekt

Publicerad: 20 april 2023, 19:45

Foto: Ica

Med väl avvägd planering lyckades King och Ica skapa buzz kring inför bytet av huvudkaraktärer i reklamsåpan – vilket ger ett guldägg i effekt.

Ämnen i artikeln:

Guldägget 2023IcaMarknadsföring

Andreas Rågsjö-Thorell

andreas.thorell@resume.se


Effektkategorin i Guldägget belönar bidrag som producerats de senaste tre åren där den kreativa strategin genererat positiva resultat för kunden. Eftersom tidsspannet är utdraget ökar därmed den potentiella konkurrensen i kategorin.

Ica-såpan har rullat på med nya filmer i teve varje vecka sedan 2001. Med tiden har kanaltillväxten gjort att King skapat nya format och innovativa vägar att hålla världens längst bevarade kommunikationskoncept relevant. Ett sådant tillfälle kan exempelvis uppstå när det är dags för seriens bärande karaktärer att bytas ut.

På Resumés redaktion minns vi fortfarande den förväntan som arbetsgruppen lyckats plantera när Loa Falkman tackade för sig och den nya Ica-Stig skulle presenteras. En gissningslek som pågick i flera veckor tills det att nyheten presenterades, den 31 januari 2021. I olika medier och på olika håll spekulerade det svenska folket kring successionen. För en reklamfilmsserie kan vara en riksangelägenhet, uppenbarligen.

För att bygga intresset pushade Ica ut olika ledtrådar om vem det kunde vara, så väl i TVC, som i de egna kanalerna. Ica:s klubbmedlemmar (Stammisar) fick tillochmed ledtrådar i förväg. De som lyckades gissa att det var skådespelarna Björn Kjellman och Suzanne Reuter (Ica-Stina) som tillsammans skulle iklädda de vita rockarna och bli huvudkaraktärer belönades själva med en roll i Ica-såpan.

Motiveringen lyder:

"ICA och King tilldelas Guldägget i kategorin Effekt för att (återigen) ha lyckats fånga hela svenska folket och svensk media med den långlivade reklamsåpan om ICA-Stig och hans vänner. Juryn imponerades av hur ett koncept, som fungerat väl under lång tid, hittade ny energi samt en ännu högre höjd och överträffade alla förväntningar i att väcka konsumenters intresse kring vem som skulle ta över rollen som nästa ICA-Stig. Debatten kring vem som skulle ta över var väl orkestrerad och spreds långt mer än någon kunde anat. Hur intressant är det med en ny ICA-Stig egentligen? Väldigt intressant verkar det som, åtminstone om King och ICA får styra kampanjen. Med affärsresultat som skulle välta omkull vilken marknadschef som helst lyfter vi i juryn på hatten och ser fram emot fler äventyr med ICA och King. Snyggt jobbat!"

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Arbetsgrupp

Kundansvarig: Sunit Mehrotra, King
Executive Creative Director: Frank Hollingworth, King
Art Director: Adam Gäfvert, King
Copywriter: Martin Sööder, King
Projektledare: Peter Preisler, King
Produktionsledare: Lena Ivarsson, King
Planner: Casper Broomé, King
AD-assistent: Caroline Hallersjö, King
Regissör: Linnéa Roxeheim, Barrfilm
Producent: Olof Barr, Barrfilm
Director of Photography: Geir Hartley Andreassen, Barrfilm
Klippare: Nils Andersson, Barrfilm
Online: Jonas Jäderholm, Gangsters Post
Grade: Björn Frithiof, Gangsters Post
Ljudläggare: Johan Isaksson, Gangsters Post
Musiker/Musikproducent: Andreas Grill, Smiley Smiles
Musiker/Musikproducent: Nick Malmeström, Smiley Smiles

Silverägg och diplom

Silver:

Är du säker på ditt lösenord? - SSF/Åkestam Holst
Dictator of Sweden - Civil Rights Defenders/Prime Weber Shandwick

Diplom:

Bara 403 dagar kvar - Barncancerfonden/Garbergs
Happy Commuter - Ramboll/Garbergs
The Isolated Cinema - Göteborg Film Festival/Stendahls
Vad ska du göra? - Försvarsmakten/Nord DDB Stockholm

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev