onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Nya kategorier i Svenska Designpriset – ska belöna AI

Publicerad: 26 april 2023, 09:11

Svenska Designpriset välkomnar AI, en gren som man tror kommer ta stor plats i framtiden.

Foto: Marcio Binow Da Silva

AI tillsammans med speldesign och merchandise tar nu plats som kategorier i Svenska Designpriset. En naturlig utveckling för en tävling som hyllar grafiska formgivare, menar Svenska Designprisets vd Jens Østgaard.

Ämnen i artikeln:

AIArtificiell intelligens

Amanda Törner

amanda.torner@resume.se


– För att vara relevanta och aktuella behöver vi ha kategorier som speglar samtiden. Nu välkomnar vi in en gren som kommer att ta stor plats i framtiden. AI-tekniken har utvecklat avancerade ritfunktioner och det är en trend som under 2023 blivit viktig för vår bransch. Det klassiska är att AI kan göra logotyper, men det kan också göra avancerade oljemålningar, som till exempel porträttet av Mona Lisa och mycket annat. Så det är en spännande framtid vi står inför. Det står inte i våra kriterier att det ska vara en människa som har designat ett bidrag, säger Jens Østgaard, ny vd på Svenska Designpriset, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: AI-hysteri: Erik Modig ger er fem fallgropar att hålla koll på

När Svenska Designpriset i år etablerar nya kategorier är, förutom AI, speldesign (har funnits med tidigare, men återvänder) och merchandise nya kategorier för 2023. Alla de nya kategorierna är breda och det är upp till de ansökande att tolka kategorierna. Det är bland annat möjligt att skicka in fotografier, stillbilder, förpackningar och filmklipp.

Med speldesign vill arrangören fånga den stora succé som kommit att kallas det svenska spelundret, där tänkbara bidrag är karaktärer, bakgrunder, ikoner och loggor, men även brädspel och spelpjäser. Med merchandise menas fysiska objekt med ett budskap printat på sig, till exempel ett företagsnamn, ett idrottslag eller annat.

Varje kategori i Svenska Designpriset har tre priser, Guld, Silver och Peoples Choice. Vinnarna i de två förstnämnda kategorierna väljs av en jury bestående av sju seniora svenska designers. Jurymedlemmarna ska själva ha vunnit en kategori vid Svenska Designpriset eller annan designtävling. De väljs också efter deras intressen beroende på aktuella kategorier, till exempel är det i år två gamingintresserade med i juryn. Peoples Choice är en öppen webbomröstning som visar vilken design som är folkets vinnare.

LÄS MER: De tog hem Svenska Designpriset

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev