måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Prime vinner första guldet sedan 2016

Publicerad: 21 juni 2022, 19:00

”The billion dollar collection” för H&M Foundation belönas med ett guld i Cannes Lions design-kategori.

Ämnen i artikeln:

Cannes Lions 2022Cannes LionsPrimeH&M

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Primes ”The billion dollar collection” för H&M Foundation belönas med ett guld i Cannes Lions design-kategori. Det är byråns första guld i Cannes sedan 2016.

Kampanjen tar avstamp i det faktum att modeindustrin står för fyra procent av de globala utsläppen av växthusgas. Det är lika mycket som Frankrike, Tyskland och Storbritannien tillsammans. En mängd innovationer som kan komma till bukt med problemen finns redan på plats, problemet är att företagen bakom dem saknar stora investerare. För att öka företagens publika profil valde Prime att ta fram en virtuell modekollektion. Varje plagg i kollektionen representerar en innovation som var för sig har potential att minska modeindustrins växtgas-utsläpp. Några av företagen har bland annat lyckats ta fram bomulls-liknande textilier från sjögräs och hitttat lösningar för att drastiskt minska spillvatten i klädfabriker. Prislappen på kläderna sattes efter hur mycket företagen kände att de behövde för att skala upp sin verksamhet och på sajten där plaggen presenterades kunde potentiella investerare lära sig mer om de olika företagen. 

Prata lite om kampanjen, varför tror ni att den drog blickarna till sig av juryn?

– Den träffar precis mitt i prick i en brännhet fråga om klimatet, hur modeindustrin måste ställa om, och visar samtidigt på att det redan finns en lösning – bara det att den saknar finansiering. Att kampanjen på riktigt hjälpte en av våra startups att stänga sin finansieringsrunda på 4,6 miljoner euro hjälpte såklart till, säger Malin Severin, vd på Prime.

Vad betyder vinsten för er och för byrån?

– Det är ett kvitto på att distansarbete inte dödar kreativiteten. Tvärtom. Gör man det rätt så kan den sporra kreativitet. Ett fantastiskt team har jobbat väldigt hårt tillsammans med kampanjen mitt under brinnande pandemi i fler än tio länder. Det är alltid skönt att få den här typen av bekräftelse på att det jobb man gjort är bra. Som byrå har vi ett väldigt framgångsrikt år bakom oss med flera vinster och den här vinsten är ytterligare ett bevis för vår kreativa förmåga.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Precis som för övriga svenska vinnare i årets Cannes Lions är det en kampanj som inte fått särskilt mycket uppmärksamhet på hemmaplan. I Guldägget var den med och tävlade i PR-kategorin där den ”bara” belönades med ett diplom. 

Arbetsgrupp

Prime

Petter Lublin, Creative Director

Emma Björnwall, Copywriter

Kalle Mattsson, Designer

Hugo Broms, Digital Strategist

Fredrick Lewandowski, Digital Strategist

Axel Tesch, Strategy Lead

Sebastian Stüben, Planner

Carl Jannerfeldt, Executive Creative Director

Christian Åkerhielm, PR Strategist

Ylva Lindberg, Client Lead

Sofie Wikander, Sustainability Lead/Client Lead

Andrea Stuart, Project Manager

H&M Foundation

Elin Hallerby, Communications Specialist

Malin Björne, Communications Manager

Karolina Fabo, Communications Specialist

Pär Höglund, Communications Specialist

Diana Amini, Global Manager

Sara Ericsson, Strategy lead

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev