tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Stockholm Design Labs omaka identitet vinner guldägg

Publicerad: 19 maj 2021, 13:59

Expressiv, motsägelsefull och samtidigt enhetlig. Stockholm Design Lab och Spendrups Bryggeri tar hem guldägg i kategorin identitetsdesign för varumärket Omaka.

Ämnen i artikeln:

GuldäggetStockholm Design LabSpendrups

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Omaka – Unik och normavvikande. När Stockholm Design Lab fick uppdraget av Hedda Spendrups att ta fram en skrud till bryggeriet och restaurangen på Uggelviksgatan i Stockholm var namnet något som skulle prägla alla delar av identiteten.

Varumärket ska fungera som ett nav för ölkännare och innovationscentrum för hela Spendrups-bryggeriet. Uppdraget bestod av att från namngivning till varumärkesstrategi, visuell identitet, designsystem, förpackningskoncept och varumärkesimplementeringar.

Utgångspunkten för identiteten är grafisk tydlighet och sofistikerat klassiskt parat med det föränderliga och uttrycksfulla. Kontrasten mellan polerna återspeglas i valet av två olika teckensnitt och två logotyper, med helt olika egenskaper och ursprung - som samspelar i en dragkamp.

Designsystemet är baserat på en grundstruktur med separata fält som bildar en duk för produktdifferentiering och visuell hierarki i layouter.

En ”oregelbunden elegans” som representerar ambitionen och kontrasterna som varumärket vill leva. Nu vinner Stockholm Design Lab och Spendrups bryggerier guldägg i identitetsdesign med motiveringen:

”Ibland är det skönt när det skaver. När det inte känns tillrättalagt och perfekt. Här har en ung kvinnlig bryggmästare, med hög ambition och en stark vision, lyckats att skapa någonting nytt och överraskande i en överdesignad nisch. Vi i juryn föll pladask för det kompromisslösa och expressiva uttrycket som håller samman varumärket i allt från förpackningar till fysisk miljö. En verkligt omaka identitet.”

Silverägg går till:
H&M Looop,  H&M, AKQA
Mojang Studios, Mojang Studios, Bold
Emmer, Svenska Brasserier, Stockholm Design Lab
If - Visuell Identitet, Bold
Livsviktiga Snack, Suicide Zero, Åkestam Holst
T:LABS, Transcom Bold NoA

 

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev