onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Storsuccén: Abby.world vinner svart penna i D&AD

Publicerad: 26 maj 2023, 08:34

Foto: Privat

Blir den tredje svenska byrån sedan 1962 som vinner den eftertraktade utmärkelsen.

Ämnen i artikeln:

Abby WorldD&ADReklam

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Under gårdagskvällen prisades Abby.world med en svart penna i D&AD för sin trummaskin programmerad med barns hjärtslag. Kampanjen är framtagen för Hjärtebarnsfonden som jobbar för att uppmärksamma frågan om barn som föds med hjärtfel och är ett samarbete mellan Abby.world, Hjärtebarnsfonden, Teenage engineering och konstnären Love Hultén.

LÄS MER: Ny maskin skapar musik av barns hjärtslag i kampanj för Hjärtebarnsfonden

Projektet prisades i kategorin produktdesign.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

I och med priset sällar sig Abby.world till en exklusiv skara byråer, inte bara i Sverige utan även internationellt. De svarta pennorna är den högsta utmärkelsen i D&AD och delas enbart ut om det finns bidrag som på olika sätt anses flytta gränserna för vad kommunikation kan vara. Sedan tidigare är de enda svenska byråerna som vunnit priset Forsman & Bodenfors med "Epic split" och Ingo med "Moldy whopper" samt "Swedish number".

Oskar Hellqvist, kreativ chef på Abby.world, har själv barn som fötts med hjärtfel.

– Som hjärtebarnspappa betyder det otroligt mycket för mig personligen. Det är väldigt vanligt att barn föds med hjärtfel men kännedomen om det är väldigt låg. Hjärtebarnsfonden har heller inte samma muskler som andra för att nå ut med sitt budskap, att då kunna göra något som får uppmärksamhet i hela världen känns otroligt bra.

Vid sidan av "Heartbeat drum machine" har Abby.world, med en byråintäkt på knappt 20 miljoner, de senaste åren rönt stora internationella tävlingsframgångar med projekt för bland annat Adobe. Oskar Hellqvist ser en förklaring i att de alltid försöker mäta sig med betydligt större byråer.

– Vi värderar kreativ höjd och hantverk extremt högt och är alltid sugna på det nya. Att vara otålig har nästan blivit en del av vår kultur, vi ser det som att vi spelar i en högre division trots att konkurrenterna är större än vi.

"Heartbeat drum machine" bygger helt på probono-arbete. Efter det att trummaskinen tagits fram lades den ut på auktion där alla insamlade pengar gick till just Hjärtebarnsfonden. Den som i slutändan budade hem den var stjärndj:n och Swedish house maffia-medlemen Steve Angello.

– Vi är otroligt tacksamma för alla som ställt upp och donerat sin tid. Det har varit så otroligt fint att se alla från Teenage engineering till Love Hultén verkligen engagerat sig. Att Steve Angello budar hem den visar också att det från det mest oväntade håll finns människor som har koppling till den fråga vi vill lyfta.

Vid sidan av "Heartbeat drum machine" belönades även Pharrell Williams musikvideo "Cash in cash out" med en svart penna.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev