lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

12 tv-format vi aldrig kommer att få se igen

Publicerad: 6 februari 2015, 12:51

”Ikväll: Robert Aschberg” , "Tutti Frutti", "Solstollarna" och "Gymping" – fyra klassiska format

Foto: Bilden är ett montage

Tajta trikåer, juckande hundar och spritfest. Resumé har tagit en titt i arkiven och minns programmen som förmodligen aldrig någonsin kommer tillbaka till rutan.

Ämnen i artikeln:

TV3SVTTV4Kanal 5

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


1. Gymping (1983-1987) SVT
En lätt övertaggad Susanne Lanefelt, trikåer i pastellfärger och obskyr italo disco till programledarens uppmaning – "knipa skärten". Ett tidsdokument från ett 80-tal där svenskarna svettades framför tv:n. I dag känns programmet, ja just det, svettigt.


2. Solstollarna (1985-1988)  SVT
En kavalkad av sexism med halvnakna tonårstjejer och programledare som stank av gubbsjuka. Programmet var morgonunderhållning för barn under sommarlovet, men känns i dag som ett osannolikt experiment. Tack i alla fall Per Dunsö och Ola Ström för Ulla-Bella sekreterare.

3. Fräcka fredag (1988) SVT
Vi fick se sexologen Malena Ivarsson ligga i en soffa med formen av en pussmun. Hon var klädd i violett nattlinne och drack rosa champagne omringad av de två 80-talshunkarna Ratko och Zlatko som i bar överkropp var hennes "livvakter". Rekvisitan utgjordes av penisar och bröst i gigantiska format. Kritiken var enorm och programmet lades släcktes efter bara en säsong.

4. "Svepet" (1988-1990) SVT
I, med den tidens mått, tekniskt avancerade direktsändningar lockade programledaren John Chrispinsson till sig flera namnkunniga gäster. I ett program provocerade han Jan Guillou så till den grad att han lämnade mitt i sändningen alltmedan barn försökte få sin beskärda del av rampljuset genom att stoja i bakgrunden.

5. "Ikväll: Robert Aschberg" (1990-1992) TV3
Kinneviks tv-satsning var en experimentverkstad i gränslandet mellan 80- och 90-talet. I det här formatet arrangerade kanalens galjonsfigur Robert Aschberg SM i Lavemang och hade en pruttman på besök. Allt medan kompisen Gert Fylking varvade springande i rosa overall och med en juckande framför människor i hunddräkt.

6. "Tur i kärlek" (1991-?) TV4
Här konfronterade tre okända män tre främmande kvinnor. Inledningsvis skulle personerna prata lite om sig själva, för att senare besvara mer ömma och intima frågor. I slutändan skulle personerna välja en av de tre dejtingkandidaterna. I de fall när båda var intresserade av varandra hade de "tur i kärlek" och vann en romantisk dejt. Programmet var ett av TV4:s första och blev en riktig långkörare.

7. "Tutti Frutti" (1994) TV3
Lågbudgetproduktionen av Boa Television byggde på en tysk förlaga, innehöll mycket smygerotik och var en vågat format. Programmet med Bruno Wintzell och Dominika Peczynski fick stor uppmärksamhet, men mötte också kritik för sitt sätt att objektifiera kvinnor. Programmet fick kanalen att börja kallas tutt-tv.

8. "Förlåt mig" (1994, TV4 och 1995, TV3)
I det här snyftprogrammet stod gammalt groll i centrum. Programmet gick ut på att folk skulle be person som de hade varit i konflikt med om förlåtelse i offentligheten. Det amerikaniserade formatet kritiserades hårt för att leka med människors skuld och skam.

9. "Rena natta" (1997) SVT
Här fick tre tävlande par utföra olika utmaningar och lekar i mörklagda rum. Tittarna fick se spektaklet genom mörkerkameror. Programmet leddes av läkaren David Waldfogel. Uselt sade kritikerkåren, hade dåliga tittarsiffror och programmet lades ned efter bara några avsnitt.  

10. "Masterplan", Kanal 5 (2003)
Adam Alsing ledde floppdokusåpan där en man och en kvinna skulle filmas dygnet runt i sin vardag. De skulle också vara beredda på att när som helst följa önskemålet från en "master". Den enda vinnaren vann en halv miljon kronor och programmet, som kom i en tid där dokusåporna rullades upp en efter en, lades ned efter en säsong.

11. Om en bok TV4
Formatet var ett par minuter långt och bestod av att en kändis berättade om en bok. Enda anledningen att programmet sändes var att TV4 vid den här tiden endast fick sända reklam mellan program.

12. Kungarna av Tylösand, Kanal 5 (2010)
Här bodde ett gäng törstiga ungdomar i ett hus vid sommaridyllen Tylösand. De jobbade i en surfbutik några timmar om dagen innan de gled ut i Halmstads nattliv för att festa. Serien var ett svenskt försök att göra en "Jersey Shore", men formatet fick hård kritik för att vara förnedrings-tv och glamourisera hårt festande.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev