Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

200 000 i böter för Schulmans pr-kupp

Publicerad: 10 juni 2008, 12:36

Granskningsnämnden, GRN, fäller TV4 för att ha otillbörligt gynnat en ny ”rökfri” cigarett i programmet Kvällsöppet. TV4 ska betala 200 000 kronor i böter.


Alex Schulman testar fruns "rökfria" cigarett i Kvällsöppet

Det var i slutet av februari som Alex Schulman hade ett långt inslag om en ny, rökfri cigarett i Kvällsöppet. Ansvarig för produktlanseringen i Sverige var dessutom Katrin Schulman,  Alex fru.

I anmälan till GRN hänvisade anmälaren till Resumés avslöjande. Nämnden anser att inslaget hade karaktär av marknadsföringsinslag och innebär ett gynnande av produkten som gick utöver vad som kan accepteras med hänsyn till informations- och underhållsningsintresset. Inslaget strider mot bestämmelsen om otillbörligt kommersiellt gynnande.

Fredrik Lundberg är ansvarig utgivare för Kvällsöppet.
– Jag tycker att det är en märklig motivering eftersom vi inte nämner varumärket i inslaget, utan bara pratar om produktkategorin. Det är ungefär som om man inte skulle kunna prata om dammsugare.
– Eftersom det är en ny produktkategori finns det både ett nyhets- och underhållningsvärde som motiverar inslaget.

Vad anser du om beloppet på 200 000 kronor?
– Det är orimligt och vi kommer att bestrida summan.

Vad tycker du är rimligt?
– Noll kronor.

Även Äntligen Hemma fälldes för att Isabelle Halling gett köptips. Där blev böterna 50 000 kronor.

Bernt Hermele

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.