Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

347 anmälde SVT:s valvaka – frias av Granskningsnämnden

Publicerad: 13 oktober 2014, 13:49

Bilden är tagen från riksdagsvalvakan och inte från EU-valvakan som anmälningarna rör

SVT frias av Granskningsnämnden efter att 347 anmälningar kommit in om att Sverigedemokraterna behandlats illa under SVT:s EU-valvaka.


Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenSVT

Granskningsnämnden friar SVT:s EU-valvaka med motiveringen att det inte strider mot kravet om opartiskhet och saklighet, enligt SVT:s interntidning Vipåtv.

I programmet som anmälts av 347 personer diskuterades det ökade stödet för högerextrema partier i EU.

Enligt anmälningarna ska bevakningen av SD:s valvaka varit otillräcklig och den elektroniska skylten med valresultatet varit utformad på ett sätt så att partiets valresultat varit svårt att läsa av. Anmälarna menar dessutom att de medverkandes förhållningsätt gjorde att SD marginaliserades i sändningen trots partiets framgångar i EU-valet, samt att partiet felaktigt ska ha karakteriserats som ett rasistiskt parti. Något som partiet själva inte fått möjlighet att bemöta, menar anmälarna.

SVT skriver i sitt försvar att man haft tolv direktsända inslag från SD:s valvaka och att flera intervjuer med partiets företrädare sändes under kvällen.

SVT menar också att de negativa kommentarerna om partiet gjordes av "tillfälliga medverkande" i programmet.  

Granskningsnämnden har i dag beslutat att fria SVT och hänvisar till ytrandefriheten:  
"Med betraktande av att det ska råda en vidsträckt yttrandefrihet i televisionen kan nämnden inte finna att deras uttalanden innebär att programmet strider mot kraven på opartiskhet och saklighet."

Susanna Sköld

Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenSVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.