tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Adaktusson ångrar inte TV4-kritiken

Publicerad: 3 juni 2008, 09:35

Lars Adaktusson, programledare i TV8, skrev två kritiska krönikor i Svenska Dagbladet om TV4-inslaget om Erica Lejonroos. Han står fast vid sin åsikt efter den friande domen:
– Det hade varit bra för journalistiken med en fällande dom, säger han till Resume.se.

Ämnen i artikeln:

TVTv-branschen

BH

Bernt Hermele


Lars Adaktusson.

TV4:s Anne Lagercrantz anser att Lars Adaktussons krönika ”närmast hetsat Lejonroos till en rättegång utan att sätta sig in i målet”.

Men Adaktusson ångrar inte publiceringen trots att TV4 nu frikänts av tingsrätten.

– Fakta i målet är att TV4 har publicerat felaktiga uppgifter om en enskild person. Inslaget har fått förödande konsekvenser för Erica Lejonroos. TV4 är fällda två gånger i Granskningsnämnden för osaklighet, säger Lars Adaktusson.

Ångrar du dina krönikor, nu när TV4 frikänts?
– Nej, TV4 har hanterat det här felaktigt. Det är oerhört viktigt att slå vakt om en långtgående yttrandefrihet. Men medierna ska inte kunna publicera felaktiga anklagelser utan att något händer.

Men tingsrätten gör en annan bedömning?
– Det hade varit bra för TV4 och svensk journalistisk med en fällande dom. Det är inte bra när medborgarna känner att medierna kan publicera vad som helst.

Anne Lagercrantz tycker att du hetsat Lejonroos till en stämning?
– Det är ett märkligt resonemang. Det är ju TV4 som publicerat rena falsarier och sedan kallar det för journalistisk granskning. När jag sedan kritiserar dem för inslaget kallar TV4 det för att jag hetsar. Var och en kan själv göra en bedömning av rimligheten i det resonemanget.

Lagercrantz tycker att du är dåligt påläst.
– Jag känner mig inte träffad. Innan jag skrev mina krönikor har jag intervjuat Lejonroos, hennes advokat och Kris.

Har du intervjuat TV4?

– Jag bjöd in Jan Scherman till programmet, men han avböjde.

Du har tidigare sagt att TV4 skadar förtroendet för svensk journalistik. På vilket sätt?
– Det finns en reflex inom kåren att aldrig erkänna när något gått snett. Det är förödande. TV4 hade tjänat enormt mycket på att säga ”vi har gjort fel och vi ber om ursäkt”. TV4 vinner idag en seger rent juridiskt, men i grunden skadas tilltron till TV4 och svensk journalistik.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev