Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Adaktusson till TV8 - får drömlön

Publicerad: 8 november 2007, 11:47

Lars Adaktusson lämnar SVT. Ny arbetsgivare: TV8. - Det är en enorm prestigehöjare för oss, säger TV8:s programchef Thomas Hall till Resume.se. Kommentar: Hur har TV8 råd med Adaktusson?


Adaktusson.

TV8 har jagat SVT:s stjärnjournalist Lars Adaktusson i flera år. Tidigare i höstas berättade Resumé hur MTG- kanalens ansträngningar att få Adaktussons namnteckning på pränt intensifierats.

Nu är övergången ett faktum – och TV8 jublar.

- Det känns fantastiskt. Lars Adaktusson är ett av svensk nyhetsförmedlings mest kända ansikten. En enorm prestigehöjare för oss, säger Thomas Hall.

Vad får Adaktusson för roll?
- Han blir programledare för sitt eget program ”Adaktusson” (ska sändas två kvällar i veckan). Där kommer han att intervjua svenska makthavare med ett inrikesfokus. Runt honom fortsätter vi även bygga en inrikesbevakning.

Adaktusson tillträder efter nyår och dyker upp i rutan hos TV8 i februari. Den tungt meriterade SVT-profilen uppges även få en drömlön hos sin nya arbetsgivare på 1,6 miljoner kronor om året.

- Löneuppgifter är inget vi kommenterar, säger Thomas Hall.

Lars Adaktusson är förväntansfull.

- Jag har haft kontakt med TV8 i ett och ett halvt år, men det har inte blivit läge förrän nu. Jag bestämde mig den senaste veckan. Det ska bli otroligt spännande att få jobba med en starkt nyhetsinriktad talkshow. Samtidigt är det lite blandade känslor att lämna SVT efter alla år. SVT har blivit en viktig del av min identitet, säger han och fortsätter:

- Det är ett otroligt spännande skede där nischkanalerna är de som har tillväxten publikt. Jag får också möjligheter att jobba för mig själv som jag inte hade på SVT. Jag får möjlighet att skriva, föreläsa och leda debatter. Sedan har jag bra villkor också.

Vad får du för lön?
- Det vill jag inte gå in på.

Jan Axelsson, SVT:s chef för Nyheter och Samhälle, beklagar att Adaktusson försvinner.

- Man vill aldrig förlora en så duktig och välprofilerad person. Lars är en enormt duktig reporter, programledare och korrespondent. Men så är det i livet duktiga medarbetera är under raggning från olika håll. Det är bara att önska Lars lycka till, säger Axelsson.

Vad kommer Adaktusson att göra under resterande tid på SVT?
- Vi har inte haft möjlighet att prata om det än.

I går blev det klart att Aktuellt-chefen Cilla Benkö lämnar SVT till förmån för Ekot på SR.

Två tunga tapp. Kommentar?
- Det är inget man önskar, naturligtvis. Men vi kommer att hitta bra lösningar för att fylla luckorna efter dem.

Lars Adaktusson har varit på SVT i nästan 20 år. Han har varit nyhetsankare på Aktuellt,  inrikespolitisk reporter och utrikeskorrespondent både i Washington och i  Centraleuropa.

Åren 2001-2005  ledde han samhällsprogrammet Agenda. Sedan i januari har han varit Mellanösternkorrespondent, stationerad i Amman, Jordanien.

När SVT firade 50 år nyligen var han toastmaster under galan.

Sven Vrang
från SVT blir redaktör för talkshowen Adaktusson.

KOMMENTAR: Hur har TV8 råd med Adaktusson?

LÄS MER: TV8 jagar Adaktusson.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.