Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Advokatbyrå utreder arbetsmiljön på Strix

Publicerad: 10 april 2018, 13:32

Nice är sparsmakade i sina kommenterar kring utredningen.

Foto: Most Photos

Arbetsmiljön på produktionsbolaget Strix har tidigare kritiserats. Nu har läget förvärrats och Advokatfirman Vinge genomför en utredning gällande situationen på produktionsbolaget.


Ämnen i artikeln:

Nice Entertainment GroupMTGStrixProduktionsbolag

I går började tv-mässan MIPTV i Cannes med stora delar av den svenska produktionsbranschen på plats. Så även representanter från MTG:s produktionsgrupp Nice Entertainment Group bland annat produktionsbolaget Strix och dess vd Tesso Akander.

För en tid sedan inleddes en utredning gällande arbetsmiljön på Strix, enligt Resumés uppgifter. Liksom i samband med anklagelserna mot en MTG-chef i höstas är det advokatbyrån Vinge som är inkopplade.

I en kort kommentar till Resumé via mejl bekräftar Nice Entertainment Groups vd Morten Mogensen att de inlett en utredning gällande arbetsförhållandena på produktionsbolaget:

– Det stämmer att det pågår en utredning om arbetsmiljön på ett av våra produktionsbolag. Det här är en intern process där medarbetarna är involverade i utredningen, och när den är färdigställd så kommer vi att gå igenom den med bolagets anställda.

I en mejlkonversation svarar Nice Entertainment Groups kommunikationschef Yvonne Thomsen på Resumés frågor. Enligt henne är det produktionsgruppen som beställt utredningen av Vinge då avokatbyrån är experter på arbetsmiljöfrågor.

Vilka anklagelser gäller utredningen, ledarskap, sexuella trakasserier eller ekonomiska oegentligheter?
– Det handlar om arbetsmiljön i företaget och har inte sexuell karaktär.

Kan ni bekräfta att det är Strix?
– Eftersom arbetet pågår har vi inte informerat våra anställda om processen och utredningen än. Därför kan jag inte gå in på vilket företag det gäller.

Hur allvarligt ser ni på anklagelserna?
– Våra medarbetare är det viktigaste vi har och det är naturligtvis väldigt viktigt för oss att de har en fungerande arbetsmiljö.

Det är inte första gången arbetsförhållandens på Strix är under lupp. 2016 gjorde Tidningen Journalisten en granskning av arbetsmiljön på produktionsbolaget.

Under hösten 2017 genomförde MTG två utredningar mot en chef som anklagades för kränkningar, trakasserier och mobbning. I ett första skede valde mediekoncernen att göra en internutredning. När DN genomförde en omfattande granskning där flera medarbetare uttalade sig om missförhållandena valde MTG-vd:n Anders Jensen att kalla in ett externt ombud.

Utredningen resulterade i att mannen mannen fick en skriftlig varning, men blev kvar inom bolaget.
– Utredningens resultat visar att vi har brustit utifrån de krav vi ställer på varandra inom MTG, och det ansvar vi har som arbetsgivare och ledning. Det är inte acceptabelt, kommenterade MTG:s hr-chef Veronica Sjöstrand då.

Resumé har sökt Strix Televisions vd Tesso Akander som för närvarande befinner sig i Cannes på den pågående tv-mässan MIPTV.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.