Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Aftonbladet första tidningshus att införa online-video-valuta

Publicerad: 28 oktober 2015, 09:55

Anders Wallner och Jan Scherman, Aftonbladet TV.

Foto: Magnus Sandberg

En milstolpe i digitaliseringen. Aftonbladet ansluter sig som första tidningshus till MMS mätning för online-video. När tidningarna ska dela kakan med linjär tv blir transparensen det viktigaste.


MMS är än så länge ensamma i världen med online-video-valuta. Tv-bolagen har sedan maj 2014 använt valutan för sina Play-tjänster. Idag börjar Aftonbladet mäta samtliga impressions på sin webb-tv oavsett plattform.

Jan Scherman, affärsområdeschef Aftonbladet TV, och Anders Wallner, försäljningschef Aftonbladet TV, har fört diskussioner om en valuta för online-video med MMS sedan början av 2014. Då var Aftonbladet i full färd med att planera sin linjära kanal.

– Under lång tid har det diskuterats kring valutafrågan för online-video, att hitta en valuta som är transparent och jämförbar med andra konkurrenter. I våras så tog IAB beslutet att MMS ska vara riksbanken för den nya online-video-valutan. Vi allierar oss nu till MMS-valutan. Från och med idag går vi ut publikt med den datan vi har, säger Anders Wallner till Resumé.

– Eftersom jag kommer från den andra världen med traditionell tv så skulle jag säga att de har haft ett övertag på marknaden. Kunden kan alltid fråga efter valutan och få besked om att såhär många ratings har kanalen. Kommer man in i världen med online-video så finns det hur många sätt som helst att mäta och sälja på. Det gör att marknaden inte utvecklas lika snabbt som den är värd att utvecklas. Nu löser vi den osäkerheten, säger Jan Scherman.

Syftet med att ansluta till mätningen är transparensen.

– Visst, man kan få tillbaka att tv-husen gör det här idag, men vi är första aktören som inte har tv i ryggen. Det är vi och MMS naturligtvis stolta över. Vi ska ta det här steget därför att vi ska visa öppenhet kring vår trafik. Det blir enklare att diskutera och för de som ska köpa reklam eller sponsring.

Den nya online-video-valutan ska ta fasta på tre punkter.

– Vi ska mäta startade strömmar i form av impressions fördelning per dag, annonsör, per produkt, reklamfilm, mediebyrå som köpt och mediehus som sålt. På sikt kommer vi även addera målgruppsdata och daglig räckvidd, säger Anders Wallner.

Mätningarna görs tekniskt och med webbpanel. Magnus Anshelm, vd på MMS, är det en rätt komplicerad historia.

– Vi sätter unika filmkoder på alla reklamfilmer och en tagg på varje spelare och varje app som fångar upp filmkoderna. Det innebär att du levererar tittarsiffror på alla enskilda filmer. Till exempel för Telia så ser man inte bara att det är Telia utan även om det är mobilt eller bredband. Just Aftonbladet har vi testat i nästan ett år för att veta att alla spelare levererar, säger han.

Målgruppsdatan kommer inte vara på plats direkt.
– Vi har utvecklat en onlinepanel, men den är inte riktigt redo för lansering ännu. Den kommer att lanseras inom kort.

Både MMS och Aftonbladet hoppas nu att fler mediehus går på tåget.

– Vi pratar med branschen, inte bara tidningar. Målet är att få med alla. Vi bearbetar till exempel Smartclip och Expressen. Vi har nått en tipping point: dels att IAB rekommenderar MMS som valuta och dels att en så stor spelare som Aftonbladet går med, säger Magnus Anshelm.

– Vi vill att marknaden ska växa. Fortsätter onlinevideo att fortsätta som den gör och det fortfarande är tufft för linjär tv så blir det herrelösa pengar någonstans. För att de ska hitta hem så är det här nödvändigt. En viktig del i detta är att vi nu blir likvärdiga tv-husen, säger Jan Scherman.

Även programmatiska köp - som växer fort - är möjliga att räkna in, men kräver en speciell insats.

– Programmatiska köp går att hantera om filmkoden är på plats när man bokar annonsen. Om filmkoden inte är på plats går det inte att följa. Om det är kampanjer som bokas intenationellt, säg från Paris eller London, då är det stor risk att filmkoden inte finns med, säger Anshelm.

Vad kostar det här för aktörer som vill mätas?
– Det är ett självkostnadspris. Vi har en abonnemangskostnad per månad – den stora kostnaden är den trafiken som år. Tröskeln är låg, är man en mindre sajt så ska det kosta mindre, säger Magnus Anshelm.

Jan Scherman säger att branschen numera kan prata om ”the big six” istället för ”the big five” vad gäller tv-kanalerna i Sverige. Han anser att Aftonbladet sållar in sig tillsammans med SVT1, SVT2, TV3, TV4 och Kanal 5.

– Vi är den primära nyhetskällan, vilket innebär att folk går till Aftonbladet för att ta reda på vad som hänt. Och där har vår tv en central roll. Det blir tydligt i samband med stora nyhetshändelser. Förra veckan hade vi tio miljoner startade strömmar. Under en av dagarna tittade 2,7 miljoner människor. Vi klarade att ansvarsfullt informera snabbt, korrekt och med live-sänd tv.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.