Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Aftonbladet inleder samarbete med CNN och Al Jazeera

Publicerad: 20 januari 2016, 15:45

Aftonbladet TV ska ta hjälp av CNN och Al Jazeera.

Foto: Wikimedia Commons/Aftonbladet.se

Aftonbladet går i sin konkurrents fotspår. Nu inleds samarbete med tv-husen CNN och Al Jazeera. ”Vi vill fortsätta leda utvecklingen”, säger Martin Ekelund, tf nyhetschef Aftonbladet TV.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetExpressen.seNyheterAl JazeeraExpressenCNNwebb-tv

Expressen inledde i december 2015 ett nyhetssamarbete med CNN. Nu knyter tv-jätten partnerskap även med Aftonbladet. Samarbetet innebär att Aftonbladet får tillgång till nyhetsbilder över hela världen, samtidigt som CNN kan ta hjälp av Aftonbladet när det händer något stort i Sverige.

– Vi har haft en förhandling under hösten och nu landat avtalet. I den tid vi befinner oss i med en orolig omvärld så är det viktigt att ha samarbete med den här typen av globala nyhetsorganisationer, säger Martin Ekelund till Resumé.

CNN-samarbetet tjuvstartade redan vid årsskiftet, men drar nu igång på allvar.
– Senast igår ringde CNN om bilder från skjutningen i Akalla. Aftonbladet TV har haft en bra utveckling trafikmässigt. Om vi ska fortsätta leda utvecklingen så blir det viktigare att kunna presentera relevanta och bra bilder i samma stund som saker inträffar.

Aftonbladet TV kommer att rapportera mycket från debatterna under valrörelsen i USA, där CNN står som värd. En av nyheterna är att CNN-profiler kommer att medverka i Aftonbladets morgonshow. Exakt vilka är inte klart, men de som nämns är bland andra Anderson Cooper och Christiane Amanpour.

– Många debatter och primärval är klara under sena kvällar. Det ligger därför bra i tidsskillnad med vår morgonshow. Då kommer vi kunna visa bilder från debatterna och få aktuella kommentarer från experter.

Hur ser kostnaderna ut?
– Jag kan inte gå in exakt på hur det är upplagt, men det är klart att utbytet från vårt håll inte är lika stort som CNN är för oss. Vi behöver mer från dem.

Är det ett problem att Expressen har samma leverantör som er?
– Nej, det tycker jag inte. Vi ville vänta in Al Jazeera för att ha hela bredden av nyhetsleverantör klar innan lansering. Styrkan i det vi har blir att vi kompletterar på morgonen.

Aftonbladet ingår även ett dokumentärsamarbete med Al Jazeera. Tidningen ska med start i vår visa ett antal dokumentärer, bland annat en om IS ledarskikt, som visar deras armé av hackare och intervjuer med europeiska jihadister som åkt till Syrien för att strida.

Blir det fri tittning?
– Vi testar att lägga ut det gratis. Jag tror att det kommer bära sig. Sen är det viktigt att komma ihåg att det är en testfas och vi får se vart det landar. Dokumentärerna kommer synas i sammanhang där de är relevanta.

Kommer fler mediehus inleda denna typ av samarbeten?
– Det är svårt för organisationer att vara överallt hela tiden. Att kunna gå samman på det här sättet lär bli betydligt vanligare, säger Martin Ekelund.

CNN-profilerna som kommer samarbeta med Aftonbladet TV:
Anderson Cooper
Christiane Amanpour
Wolf Blitzer
Richard Quest
Erin Burnett

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.