Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Åke Unger stämmer Viasat

Publicerad: 30 juni 2009, 12:37

Resume.se har tidigare rapporterat om att Viasat har sparkat kommentatorn Åke Unger. Nu drar han sin förra arbetsgivare inför rätta. Totalt krävs Viasat på 205 000 kronor.


Åke Unger. Foto: Scanpix

Enligt stämningen anställdes Åke Unger av Viasat den första mars 1996. I slutet av 2002 tecknades ett nytt avtal som gällde till sista maj 2005. Detta avtal har sedan gällt utan att förnyas, enligt stämningsansökan som lämnats in vid Ystads tingsrätt.

I september 2008 sattes Åke Unger i karantän efter att han jobba som agent inom handboll. Han fick fortsatt lön, men inga arbetsuppgifter.

I december ifjol hölls ett möte på Viasat där Åke Unger uppmanades sluta jobba som agent. Men han vägrade eftersom han inte kommenterade handboll för kanalen.

Viasat sade då upp avtalet med Åke Unger. Men nu stämmer han och Svenska Journalistförbundet Viasat för att avskedandet skett på felaktiga grunder.

Åke Unger anger att han är att betrakta som anställd eftersom han hade en månadslön på 60 000 kronor och inte fick jobba som journalist för något annat bolag än Viasat. För den summan skulle Unger arbeta 100 dagar per år.

Åke Unger kräver nu:

Att uppsägningen ogiltigförklaras
Att han ska få skadestånd för brott mot 7 § LAS på 150 000 och ytterligare 30 000 kronor för brott mot 8 § och 30 § i LAS
Att SJF ska få 25 000 i skadestånd för att Viasat inte varslat

Tobias Rydergren

Dela artikeln: