Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Aktuellt kritiseras för att inte hört Orrenius

Publicerad: 16 december 2014, 10:26

Inslaget på Björn Söder och Niklas Orrenius.

Foto: SVT och TT.

I går kväll intervjuades SD:s partisekreterare Björn Söder i Aktuellt om sitt uttalande om samer och judar. Det var flera tittare som reagerade på att DN-journalisten, som kritiserades av Björn Söder i intervjun, inte fick komma till tals. – Det här är inte en boxningsmatch mellan mig och Björn Söder. De försöker bara krishantera genom att blanda ihop korten, säger Niklas Orrenius till Resumé.

Ämnen i artikeln:

Niklas OrreniusDNAktuelltBjörn SöderSVTUlf Johansson

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Det var i söndags som Niklas Orrenius publicerade en text om Sverigedemokraterna och intervjuade Björn Söder. Söder, som också är riksdagens andre vice talman, sa att samer, kurder och judar kan få leva i Sverige – men att de inte är svenskar.

I gårdagens Aktuellt intervjuades han om uttalandet och också om kritiken han fått – att flera partier nu önskar hans avgång som andre vice talman.

– Jag trodde i min naivitet att journalisten skulle vara så reko att han tog med hela resonemanget, sa Björn Söder i inslaget.

"Undermåligt av #aktuellt att inte låta @niklasorrenius bemöta Söder. Nu fick han, oemotsagd, stå och håva in sympatier från alla idioter", twittrade en av de som kritiserade SVT efter inslaget.

– Jag tycker att vi balanserade det genom att understryka att Björn Söder hade godkänt citaten i DN-artikeln. Vi var noga med att säga det, både i dag och i morse. Det var inte en fråga om Niklas Orrenius och Björn Söder – utan en fråga om de politiker som kritiserar honom, säger Ulf Johansson, chef för Aktuellt.

En del hävdar också att Björn Söder fick för mycket utrymme?
– Det är många som alltid tycker det om våra sändningar. Vi tycker att han var den viktigaste personen i går och då ska han ha mycket utrymme. Det finns också de som tycker att han fick för tuffa frågor och att Jonas Sjöstedt fick bombardera honom i morgonens sändningar.

Niklas Orrenius är inne på samma spår som Ulf Johansson:
– Det här är inte en boxningsmatch mellan mig och Björn Söder. SD vill skjuta budbäraren i stället för att prata om innehållet. Det som är lite lustigt är ju att det faktiskt bara är partilinjen som Söder uttrycker i DN:s intervju. Innan Söder blev arg fick jag en massa mejl från sverigedemokrater som var glada för att det lyfts fram att deras kritik mot invandringen inte handlar om ekonomiska skäl – utan om nationalism. Det var först när han fick kritik de vill få det till en debatt mellan mig och Söder. Men han har godkänt alla citat och jag har aldrig varit med om att jag citerat en politiker så generöst, säger han.

Niklas Orrenius såg inte programmet och har därför inga synpunkter på hur de hanterade intervjun.

– Men han (Björn Söder, reds.anm.) kan inte backa eftersom han har godkänt sina citat. Om jag hade varit i studion och sagt att det han sa inte var ryckt ur sitt sammanhang utan att Björn Söder själv skapar sitt sammanhang skulle tittaren tro att det här handlar om en tidningsartikel, medan det egentligen handlar om SD:s politik. Jag tror nästan alla sverigedemokrater känner igen sig i det han sa. Jag såg nyss en sverigedemokrat på Twitter som skrev att han inte förstår uppståndelsen, eftersom partiet alltid har tyckt så här. De försöker bara krishantera genom att blanda ihop korten.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev