Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Amanda Oxell tar plats i SVT-utmanande nyårsdikt

Publicerad: 27 december 2018, 14:58

"Ring, samtid, ring", heter initiativet som ska utmana SVT på nyårsafton. Digitalstrategen Amanda Oxell är en av de som läser upp dikten. – Är man inte nöjd med SVT:s nyårssändning så fixar man en egen. Briljant, säger hon.


Ämnen i artikeln:

SVTAmanda Oxell

"Ring, samtid, ring" är framtagen av Carolin Runnquist och Ida Westin och ska vara ett nyårstal med tydlig ankare i samtiden och verkligheten. De ville skapa en nyårsinringning som speglar mångfald, jämlikhet och hopp.

För att göra det kontaktade de 32 personer som läser lika många strofer av dikten "Nyårsklockan". En film på detta släpps på projektets Instagram- och Facebook-sidor klockan 23:55 på nyårsafton.

Med bland inläsarna finns personer som Christer Fuglesang, Gudrun Schyman, Linda Waxin, Per Grankvist, Helene Barnekow, Ida Östensson, Elaine Eksvärd och Cissi Wallin. De får sällskap av Amanda Oxell, tidigare digital strateg på Wavemaker.

Varför tackade du ja till detta?
– Jag ska inte hymla med att jag är väldigt glad över att bli påtänkt för ett sådant här projekt, och i vilket sällskap sedan. Hela idén är ju bara så jäkla briljant och ändå så självklar – är man inte nöjd med SVT:s nyårssändning så fixar man en egen. Man tar action på något istället för att bara prata och det visar på att det finns en gräsrotsrörelse som växer sig starkare och starkare. Som kringgår stora drakar som SVT när de fattar beslut som inte går i linje med ens egna värderingar. Power!

Varför är inte du nöjd med SVT:s sändning?
– Jag tycker inte att Persbrandt är rätt person att få ett så prestigefullt uppdrag. Bara det faktum att han i den första versionen av sin självbiografi som släpptes förra året valde att beskriva ett sexuellt övergrepp på en kvinna, det känns så enormt ofräscht (händelsen beskrivs som en flashback till något som hänt "eller kanske inte hänt", enligt Aftonbladet. Persbrandt själv menade att det var en dröm, reds.anm.) Ut med det gamla och in med det nya tycker jag, precis som den vackra dikten Nyårsklockan faktiskt säger. För er som inte läst texten, gör det.

Hur var inspelningen?
– Jag höll faktiskt på att missa inspelningsdagen. Det var en söndag och jag satt i soffan och väntade på att arrangörerna skulle höra av sig med en slottid för inspelning, men det hade blivit en miss i kommunikationen - det var dropin-inspelning på Norrsken House. Jag fick kasta mig iväg men väl där gick allt super, ett riktigt passionerat team. Det jag grämer mig över är att jag missade Christer Fuglesang och Gudrun Schyman, skulle velat byta några ord.

Vad väntar du dig för resultat?
– Jag tror att "Ring, samtid, ring" har en yngre målgrupp än SVT:s sändning från Skansen, vilket gör att de flesta nog är ute och slår klackarna i taket vid tolvslaget. Antagligen ramlar större andelen av visningarna in dagarna efter. Även om jag själv såklart kommer att se till att hela vår nyårsfest har mobilerna i händerna och är redo att streama några minuter innan tolvslaget!

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVTAmanda Oxell

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.