Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Anmälningsvåg efter Debatt om islamofobi

Publicerad: 10 mars 2008, 13:54

Granskningsnämnden har tagit emot 15 anmälningar mot Debatt i SVT efter torsdagens diskussion om islamofobi. De flesta menar att debatten var ensidig och att Jimmie Åkesson inte fick tala till punkt.
– Det brukar komma som ett brev på posten när Sverigedemokraterna är med, säger Debatts redaktör Håkan Lager till Resume.se.


Debatt i SVT handlade i torsdags om islamofobi. I studion medverkade bland annat Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. I inledningen av programmet ställde sig Stina Lundberg Dabrowski frågan ”Är islamofobi en slags rasism?” och gav själv svaret: ”Ja, det är det naturligtvis”.

Flera anmälare har reagerat på vinklingen av debatten som de menar var vriden. Granskningsnämnden för radio och tv har tagit emot 15 anmälningar hittills.

– Jag har inte märkt några reaktioner. Men det brukar komma som ett brev på posten, säger Debatts redaktör Håkan Lager till Resume.se.

De skriver att Jimmie Åkessons sida var underrepresenterad och att han inte fick tala till punkt?
– Det har kommit några brev som tycker att han inte fick tala till punkt och att det var oförskämt att fråga honom om han varit i en moské. Det tycker inte vi. Det är en högst relevant fråga att ställa om en person vill stoppa en moské.

Vad säger ni om balansen?

– Vi tycker att det var en bra debatt. Sedan är inte alla debattörer lika tuffa i tv som i skrift. Några känner sig alltid förfördelade och att de inte pratat tillräckligt. Det var en väldigt lugn och sansad debatt, och den var ovanligt lång just för att vi vet att det är en komplicerad fråga, säger Håkan Lager.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.