Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Annie Wegelius lämnar SVT

Publicerad: 5 december 2012, 06:23

Annie Wegelius och Jan Axelsson.

Foto: Carl-Johan Söder/SVT och Björn Elgstrand.

SVT:s programdirektör för allmän-tv, Annie Wegelius, lämnar SVT nästa år och ersätts av Martin Österdahl, som är exekutiv producent för Eurovision Song Contest 2013. Samtidigt slutar Jan Axelsson som programdirektör för nyheter, sport och current affairs.


Ämnen i artikeln:

Lena GlaserSVTEva HamiltonAnnie WegeliusJan AxelssonMartin Österdahl

Efter sex och ett halvt år på posten kommer SVT:s programdirektör för allmän-tv, Annie Wegelius, att lämna SVT nästa år.

– Redan när jag började sa jag att jag inte tror att man ska ha så  mycket inflytande över SVT:s kanaler som jag haft i mer än sex-sju år  och i september 2013 har jag varit programdirektör i sex och ett halvt  år. I dag är SVT ett väldigt välskött företag, med begåvade och duktiga  medarbetare som är väl rustade att ta sig an kommande utmaningar, säger  Annie Wegelius i en kommentar.

Annie Wegelius säger till SVT att hon inte har någon överenskommelse om karantän i samband med att hon slutar på SVT och det tycker SVT:s vd Eva Hamilton är helt i sin ordning.

– Vi har inte så många hemligheter här på SVT och jag har stort förtroende för Annie och hur hon kommer att hantera de eventuella hemligheter som hon får med sig härifrån, säger Eva Hamilton.

Annie Wegelius menar att hon har fortsatt stort inflytande över programplaneringen.

– Programdirektören är den som säger ja eller nej till projekten. Jag kommer att ha det mandatet ända tills jag slutar.

Annie Wegelius har inte bestämt vad hon ska göra när hon lämnat SVT, men hon betonar att hon knappast skulle lämna SVT för att börja jobba på en kommersiell tv-kanal.

Hon kommer att ersättas av Martin Österdahl, som kom till SVT 2005 som  projektledare för Melodifestivalen. Två år senare utsågs han till  programbeställare för underhållning, sport och evenemang, en befattning  han hade fram till i somras då han fick ansvaret att vara exekutiv  producent för Eurovision Song Contest 2013.

När det arbetet är avslutat tillträder han till hösten tjänsten som ny  programdirektör för allmän-tv på SVT.

– Jag är glad och ödmjuk inför  uppgiften att få leda en programverksamhet som är nyfiken på och vill  möta framtidens förväntningar. För mig är SVT en ledstjärna som  engagerar och berör, med variation, passion och respekt för tittarna,  säger Martin Österdahl i en kommentar.

Nästa år kommer även Jan  Axelsson att sluta som programdirektör för nyheter, sport och current  affairs, en tjänst han har haft i nära sex år. Både Jan Axelsson och  Annie Wegelius stannar dock kvar i programledningen till arbetet med  2014 års utbud är avslutat. Vem som tar över efter Jan Axelsson bestäms  vid ett senare tillfälle.

– Både Jan Axelsson och Annie Wegelius har  betytt oerhört mycket för SVT:s framgångsrika programutbud och för att  publiken i allehanda mätningar skattar SVT allt högre, säger Eva  Hamilton i en kommentar.

Resumé kunde i höstas berätta att SVT efter årsskiftet får en ny  programdirektör när Lena Glaser, i dag chef för SVTi, ska arbeta med  strategier för det interaktiva utbudet.

– Lena och Martin har säkra  kompasser. De är båda kreativa och målmedvetna, men på lite olika sätt.  Och de kommer att borga för att SVT fortsätter att vara Sveriges  viktigaste och mest uppskattade medieföretag, säger Eva Hamilton i en kommentar.

Linus Fremin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News